BIH

Sarajevo: Je li sanacija vrijedna 50 miliona KM samo pusto slovo na papiru

Kanton nema novac za obnovu katastrofalne tramvajske pruge

A. NALO

29.1.2015

Nakon što je direktor GRAS-a Avdo Vatrić poslao alarmantno pismo Vladi KS, u kojem je ministre obavijestio da je tramvajska pruga u katastrofalnom stanju, aludirajući i na potencijalne opasnosti, iz ove firme i Ministarstva saobraćaja KS naveli su i moguća rješenja.

Prema prijedlogu upućenom iz GRAS-a, hitno je potrebno sanirati gradske šine, a za radove je neophodno izdvojiti više od vrtoglavih 50 miliona KM. 

To je predviđeno i petogodišnjim planom "Projekt sanacije, rekonstrukcije i modernizacije tramvajske pruge u Sarajevu", koji je usvojila Vlada KS. Međutim, to se može smatrati samo pokušajem ublažavanja stvarne opasnosti za građane KS, odnosno skretanjem pažnje s problema.  

Bez osiguranog novca i bez imalo stida, nadležni u GRAS-u, Ministarstvu saobraćaja i Vladi KS napravili su milionski vrijedan petogodišnji plan sanacije. No, već sad je izvjesno da će ova priča ostati samo mrtvo slovo na papiru. 

Kako je navedeno u izvještaju koji je GRAS dostavio Vladi, za realizaciju ovih projekata koristit će se novac iz budžeta KS, namjenski kredit i sredstva iz domaćih i inozemnih fondova. Međutim, s obzirom na to da je kantonalni budžet već sad u deficitu od 130 miliona KM, izvjesno je da će realizacija ovih projekata morati sačekati neka bolja vremena.