BIH

Maja Kocijančič: EU nestrpljivo čeka izjavu

Portparol Federike Mogerini, za "Avaz"

S. N.

29.1.2015

Evropska unija već s nestrpljenjem iščekuje da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine što prije dopuni i na potpis političkim liderima pošalje izjavu o reformama koje će našu državu pokrenuti prema euroatlantskim integracijama. 

Kako je za „Dnevni avaz“ izjavila Maja Kocijančič, portparol visoke predstavnice za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost i potpredsjednice Evropske komisije Federike Mogerini (Federica Mogherini), pozicija EU je sasvim jasna. 

- Vijeće Evropske unije saopćilo je da je put BiH naprijed, ali istovremeno i način na koji rješava bitna pitanja, poput nezaposlenosti i ekonomije, nepovratna pisana obaveza koju će usaglasiti Predsjedništvo BiH, potpisati lideri stranaka i prihvatiti Predstavnički dom Parlamenta BiH. EU očekuje da se poduzmu reforme koje su u okvirima procesa pristupanja EU - kaže Kocijančič.

Prema njenim riječima, tekst pisane i potpisane i prihvaćene izjave treba sadržavati opredjeljenje da će se raditi na reformama definiranim u programu „Rast i zapošljavanje“, vladavini zakona i dobroj vlasti te rješavanju drugih problema funkcionalnosti, poput usvajanja mehanizma koordinacije. 

- Evropska unija sada jedva čeka da dobije usaglašen tekst opredjeljenja za reforme. Želimo ga vidjeti što je prije moguće. To je preduvjet za aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kako je i definirano u zaključcima Vijeća od 15. decembra prošle godine – istakla je Kocijančič. Ona je za „Avaz“ govorila i u ime Ureda komesara za susjedstvo i pregovore o proširenju Johanesa Hana (Johannes Hahn).