BIH

HNK: Nema dogovora o formiranju izvršne vlasti

Nastavljeni pregovori koalicionih partnera

Autor:M. Sm.

29.1.2015

Sastanak čelnika kantonalnih odbora HDZ-a BiH, SDA i DF-a i jučer je okončan bez dogovora o uspostavi izvršne vlasti u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK). Sve strane poručile su da se čvrsto drže svojih principa, a definitivno su SDA i DF odbili HDZ-ov prijedlog o smanjenju broja ministarstava sa 11 na osam.

- Iz HDZ-a su tražili od nas da se svrstamo na jednu stranu, bošnjačku, odnosno nude nam umjesto dvije ministarske pozicije, koliko tražimo, jednu iz bošnjačke kvote. Mi smo multietnička stranka i nećemo odustati od svog zahtjeva - kazao je Alija Šuko iz DF-a.

Kako je to pojasnio predsjednik KO HDZ-a BiH Rafael Gagro, nakon zahtjeva DF-a za dvije ministarske pozicije te SDA za pet, HDZ-u bi pripalo pet s premijerskom, na šta ova stranka ne može pristati.

- Mi smo pobjednici ovih izbora. Imamo 11 mandata u Skupštini i pripada nam pet ministarskih pozicija plus premijerska. Ostalih šest neka uzmu SDA i DF. To je minimalno što HDZ može ponuditi - rekao je Gagro. 

Odgovarajući na pitanje šta će biti ako se dogovor ne postigne, Gagro je kazao da će uslijediti razgovori s drugim strankama te da „ako treba, naći ćemo novu koaliciju“. 

Prema riječima Zlatka Hadžiomerovića iz KO SDA, u ovoj stranci slažu se da DF-u pripadne po jedno ministarsko mjesto iz bošnjačke i hrvatske kvote.