BIH

Čović: Ako sutra ne bude dogovora, onda je problem

Nema saglasnosti trojke o formiranju vlasti

M. AŠČIĆ

29.1.2015

Dan uoči sjednice Doma naroda FBiH koalicioni partneri SDA, HDZ i DF nisu ni blizu rješenja za imenovanje rukovodstva većeg entiteta, što je uvjet za uspostavu vlasti. Ne slažu se ni u vezi s rokovima za rješenje. 

Dragan Čović, član Predsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a BiH, precizirao je jučer za "Dnevni avaz" da će insistirati od koalicionih partnera u FBiH, SDA i DF-a, da se na sjednici Doma naroda FBiH, koja je zakazana za sutra, mora naći rješenje za izbor rukovodstva Federacije. 

U suprotnom, kako je kazao Čović, formiranje vlasti u Federaciji BiH u velikim je problemima, nakon čega je potrebno "mijenjati cijeli koncept, ali i vidjeti šta onda dalje".

- Još ću razgovarati sa svim kolegama, pa i s Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a. Nakon toga će, nadam se, biti izvjesnije i jasnije na čemu smo. Prema meni, mi bismo već u petak trebali imati dogovor, što je bilo i planirano. Ali, ako do dogovora ne dođe, onda smo sigurno u velikim problemima - kaže Čović.

Predsjednik DF-a Željko Komšić, odgovarajući na pitanje novinara "Avaza" kada se može očekivati rasplet situacije u procesu formiranja vlasti u Federaciji BiH, rekao je da će on „učiniti sve da se ona raspetlja u ponedjeljak ili utorak". 

- Znači li to da se nastavlja ova priča o nekoj koaliciji, jer koalicije, zapravo, nema, vidjet ćemo. Ona još ne postoji, jer nije još niti parafirana ni potpisana. U ponedjeljak ili utorak vidjet ćemo izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Bude li riješeno - odlično, idemo dalje. Ne bude li, mislim da je vrijeme da neko drugi pokuša praviti tu koaliciju na nivou FBiH. DF nema taj kapacitet, jer imamo samo jednog zastupnika iz reda srpskog naroda u Klubu Srba u Federalnom parlamentu - rekao je Komšić. 

No, lider HDZ-a upozorava da se odmah znalo, prije samih pregovora o formiranju vlasti, da će problem biti s Klubom Srba u Domu naroda FBiH, ali da se čekalo dva mjeseca da se o tome počne ozbiljnije razgovarati.

- Ovo se moglo mnogo ranije riješiti. Ili imamo rješenje ili nemamo. Druge opcije nema. Već sam rekao da ću tražiti da ovo riješimo do petka. Jer, ako ne, onda se mora mijenjati cijeli koncept. Vidjeti šta se nudi kao drugo rješenje, jer više nemamo šta odgađati. Vrijeme curi. Davno sam rekao, izvolite, riješite ovo - smatra Čović.

Komentirajući izjavu Bakira Izetbegovića, zamjenika predsjednika SDA, da na sjednici u petak neće biti izabrano rukovodstvo FBiH, jer SDA i DF nisu dobili podršku SDP-a, Čović je ustvrdio:

- Sve će sutra (četvrtak, op. a.), vjerujem, biti jasnije. Ako ne, onda ću ja u petak izaći u javnost i kazati šta su rješenja. Jer, na ovaj način, nema potrebe da se više zavlačimo. Moraju se onda tražiti druge opcije. Moramo biti, prije svega, aktivni, jer nijedno rješenje neće nam pasti samo s neba.

Komentirajući nezvaničnu informaciju koja se pojavila jučer u medijima da Evropska unija odnedavno zagovara uspostavu široke koalicije stranaka na državnom nivou, uz obavezno učestvovanje Dodikovog SNSD-a i Radončićevog SBB-a, Čović je rekao da se u HDZ-u BiH uvijek bili za to, ali ne ovisi sve o toj stranci, nego i o bošnjačkim partijama.

- Mislim da bi jedna veća parlamentarna većina svima dobro došla. No, prije toga moramo završiti korak koji smo već započeli. Vidjeti možemo li ovako. Ako ne može, onda daj da pokušamo vidjeti šta se može uraditi - rekao je Čović.