GLOBUS

Novi rok IS-a: Pustite Iračanku do zalaska sunca ili ćemo ubiti Kenjija Gota

Ultimatum vladi Japana i Jordana

(Al. Ti.)

29.1.2015

Islamska država (IS) ponovno je zaprijetila da će pogubiti jordanskoga pilota kojega drži u zarobljeništvu, ne bude li Iračanka koja se nalazi u jordanskom zatvoru zbog sudjelovanja u napadu u Amanu 2005. puštena u četvrtak do zalaska sunca, navodi se u poruci koju je navodno pročitao japanski novinar koji se isto nalazi u zarobljeništvu IS-a.

Nova prijetnja, na koju su upozorile američke službe, objavljena je na društvenim mrežama koje se povezuju s IS-om. Japanski premijer Shizo Abe potvrdio je da je njegova vlada upoznata s postojanjem nove poruke te da provjerava njezinu autentičnost.

"Velika je vjerovatnoća da je to glas Kenjija Gota", rekao je glasnogovornik japanske vlade Yoshihide Suga.

"Učinit ćemo sve kako bismo što prije postigli oslobađanje japanskoga državljanina", naglasio je Abe. 'U ovim teškim okolnostima pozvali smo jordansku vladu na suradnju", dodao je.

Snimka je objavljena nekoliko sati nakon isteka prvoga ultimatuma u kome je IS tražio puštanje Iračanke. IS želi razmijeniti Gota za Iračanku koja je u Jordanu osuđena na smrt zbog sudjelovanja u nizu napada 2005.

To bi rješenje bilo zadovoljavajuće za Tokio, ali teško bi bilo prihvatljivo jordanskoj vlasti i javnosti. Jordan je poručio da je spreman pustiti Iračanku, ali za uzvrat želi jamstvo da će i pilot biti pušten.