BIH

Kavazović: Neophodan je državni zakon o restituciji

Kako zaštititi vakufsku i imovinu Bošnjaka u RS

M. KEBIĆ

29.1.2015

Država ima obavezu da izvrši restituciju vakufske, kao i imovine drugih vjerskih zajednica u BiH, poručio je reisu-l-ulema IZBiH Husein ef. Kavazović na okruglom stolu „Ostvarivanje prava i zaštita prava na imovinu, u kontekstu primjene Zakona o premjeru i katastru i Zakona o porezu na nepokretnosti u RS", održanom jučer u Banjoj Luci.

Ž4 = Nemogući zahtjevi

- Treba što prije donijeti zakon o restituciji na nivou BiH. U RS još nemamo ništa što bi pokazalo pravu volju za vraćanjem imovine, ali imamo obećanja. Vjerskim zajednicama treba vratiti ono što je moguće, a ono što nije treba se na drugi način nadoknaditi ili odustati od zahtjeva koji nisu mogući. Najgore je da dio vakufske imovine propada jer država njom ne upravlja dobro, a mogla bi se staviti u potrebe socijalnih kategorija, uz obavezu vjerskih zajednica da preuzmu odgovornost za upotrebu - rekao je Kavazović.

Skup treba dati odgovore kako Bošnjaci i Vakufska direkcija mogu zaštititi svoju imovinu u RS, istaknuo je potpredsjednik RS Ramiz Salkić.

- Stavovi i iskustva s terena bit će suprotstavljeni, ali trebaju pokazati put za rješavanje nejasnoća, strahova i nepovjerenja Bošnjaka u ovaj prostor. Iskustva koja se tiču uzurpacije imovine Bošnjaka obavezuju nas na oprez. Gotovo da nema općine u RS bez primjera uzurpacije imovine Bošnjaka i IZ - rekao je Salkić.

Direktor Vakufske direkcije IZBiH Senaid Zajimović istaknuo je da vakufska imovina po automatizmu treba biti oslobođena plaćanja poreza.

- Želimo apelirati na Bošnjake da urede svoju zemljišnu dokumentaciju prema kojoj smo se do sada nemarno odnosili. Oni koji su u međuvremenu mijenjali adrese, trebaju ih prijaviti nadležnoj agenciji da bi na vrijeme mogli reagirati na obavještenja i izbjeći suočavanje s hipotekama nad imovinom zbog neplaćanja poreza - rekao je Zajimović.

Pomoćnik direktora Uprave za geodetske poslove RS Aleksandar Deurić rekao je da se Zakonom o premjeru i katastru ne vrše restitucija i rješavanje spornih imovinskopravnih odnosa, već uspostavlja jedinstvena evidencija.

- Posjedovno i vlasničko stanje bit će u jednoj evidenciji s tačnim tehničkim podacima, pravima i nosiocima prava - rekao je Deurić.