CRNA HRONIKA

Brčanskim dilerima još dva mjeseca pritvora

Osnovni sud Distrikta prihvatio prijedlog Tužilaštva

M.M.

28.1.2015

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor za pet osoba uhapšenih u akciji kodnog naziva „Taksi“, saznajemo iz brčanskog Tužilaštva.

Protiv  njih se, podsjetimo, vodi istraga zbog osnovane sumnje da su se tokom prošle godine na području Brčko  distrikta i šire bavili prodajom heroina i marihuane.

Igor Ružić (35), Alen Tirić (27) , Anes Salčinović (31) i Emir Nuhanović (29), kao i Sabrina Jukić-Pehlica (25), svi iz Brčkog, sumnjiče se da su tokom prošle godine neovlašteno  radi prodaje kupovali, držali, prenosili i posredovali u prodaji i prodavali marihuanu i heroin. 

Tužilaštvo je preduzetim istražnim radnjama utvrdilo osnovanu sumnju da su osumnjičeni s ciljem prodaje opojnih droga krajnjim korisnicima s područja Brčko distrikta dostavljali marihuanu u paketićima težine od 0,73 do 9,60 grama.

Dosadašnji rezultati istrage takođe pokazuju da su se Salčinović i Ružić bavili i prodajom heroina u količinama od 10 do 22 grama. Sumnja se da su oni osim na području Brčkog zabranjene supstance prodavali i za kupce sa područja Federacije BiH i Republike Hrvatske. 

- Nakon što im je rješenjem Osnovnog suda određen pritvor u trajanju do 30 dana Tužilaštvo distrikta je prije isteka trajanja ove mjere podnijelo prijedlog za produženje pritvora prema osumnjičenima, kazao je sekretar brčanskog Tužilaštva Samir Beganović.

Dodao je da je Tužilaštvo ostalo kod ocjene iz prijedloga za određivanje pritvora  da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, te da postoji opasnost da će ponoviti krivično djelo, s obzirom na učestalosti radnji za koje se sumnjiče i njihovu dosadašnju osuđivanost.

Na ročištu za produženje pritvora prijedlog Tužilaštva prihvaćen je u cjelosti, te je osumnjičenima produžen pritvor za još dva mjeseca.

Nakon odbijanja žalbi branilaca osumnjičenih od strane Apelacionog suda ovo rješenje postalo je pravosnažno.