KULTURA

Dijalog sa stvarnošću

Predstava „Životinjska farma" premijerno 31. januara u SARTR-u

M. ČUSTOVIĆ

29.1.2015

Alegorijska satira napisana polovinom 20. stoljeća koja je svojom britkošću i domišljatošću vrlo savremena, "Životinjska farma" Džordža Orvela (George Orwell), u interpretaciji i režiji jednog od najvećih bh. reditelja Dine Mustafića, premijerno će biti izvedena 31. januara s početkom u 20 sati na sceni Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

Nasilje i tiranija

"Životinjska farma" govori istovremeno o civilizaciji kojoj pripadamo i nepravdama i nejednakosti u našem mikrosvijetu. Radnja romana smještena je u životinjski svijet, ukazujući na vječnu ljudsku slabost i nemoć da se odoli pred izazovom onoga što nam nudi moć nad drugim. Predstava je politički angažirana i prilagođena bh. kontekstu.

- Pobuna životinja u romanu postaje parabola o svijetu kao univerzumu političkog nasilja i tiranije, odnosno o mehanizmu totalitarizama koje poznajemo na historijskoj ravni. Naša predstava je rađena iz našeg iskustva daleke i bliske prošlosti u kojem smo spoznali cikličnost historije. Vjerovali smo u pravedniji i bolji svijet, potom je došao rat kao destrukcija, razaranje svih vrijednosnih i humanističkih atributa, a sada smo u tranziciji koja nas mrcvari desetljećima, ponižava i manipulira svojim neoliberalnim konceptom - kazao je Mustafić.

Ističe da u BiH ljudski život ne vrijedi više od bilo koje životinje iz Orvelovog svijeta, jer je sve bijeda i ropstvo, te da je politika "moralni svinjac" u kojem se sve prodaje i kupuje, grabi i uzima za sebe, bez skrupula poput "svinja" iz našeg političkog dvorišta.

Politički roktaj

- Mnoge replike će biti poznate i dokumentarističke, koje smo čuli kao politički roktaj koji nikada ne prepoznamo na izborima, pa nam se političke svinje usele u naše živote. Dakle, svaka sličnost sa stvarnim ljudima u ovoj predstavi je namjerna. Vjerujem da će naša predstava pronaći publiku koja želi teatar kao prostor dijaloga sa stvarnošću, kao mjesto gdje se može kritički promišljati svijet, a ne blejati poput ovaca iz Orvelovog svijeta koje nikako da mućnu svojom glavom i realno sagledaju stvari oko sebe - dodao je reditelj.

Autorski i glumački tim

U predstavi igraju: Ejla Bavčić-Tarakčija, Snežana Bogićević, Sonja Goronja, Mirela Lambić, Ana Mia Milić, Maja Salkić, Amila Terzimehić, Benjamin Bajramović, Ermin Bravo, Adnan Goro, Adi Hrustemović, Sead Pandur, Enes Salković i Igor Skvarica.  Dramaturgiju potpisuju Željka Udovičić-Pleština i Dubravka Zrnčić-Kulenović.

Scenograf je Vedran Hrustanović, a kostimografkinja Lejla Hodžić. Scenski pokret potpisuje Damir Klemenić. Autor muzike je Vladimir Pejković, a tekstove za songove napisala je Milena Bogavac.