GLOBUS

Osmogodišnji Francuz Ahmed saslušan u policiji zbog podsticanja terorizma

Direktor škole podio žalbu protiv dječakovog oca

Redakcija

28.1.2015

Osmogodišnji Francuz Ahmed saslušan je danas u policijskoj stanici u Nici zbog podsticanja terorizma, prenose francuski mediji.

Dječak je optužen da je stao u odbranu terorista nakon napada 7. januara na satirični magazin “Charlie Hebdo”  u Parizu, rekavši pred svima u školi da on "nije Charlie, već je s teroristima", prenosi Beta.

Direktor škole je podio žalbu protiv Ahmedovog oca, koji je danas prisustvovao dvosatnom saslušanju svog sina.

Učenik je na saslušanju negirao da je izgovorio tu rečenicu dok na pitanje "šta je terorizam" nije znao tačno da odgovori.

Za sada se ne zna u kojem pravcu će ići istraga, naveli su mediji i dodali da je mali Ahmed od ranije poznat po sličnim ispadima.

Poslije terorističkih napada na Charlie Hebdo”  i dan kasnije na jevrejsku prodavnicu nadomak Pariza, francuske vlasti su preduzele stroge pravosudne mjere protiv podsticanja terorizma.

Više od 50 sudskih procedura pokrenuto je sedam dana poslije napada.

Izrečeno je nekoliko presuda, među kojima je najteža kazna, od četiri godine zatvora, izrečena jednom 34-godišnjem Francuzu koji je, kada je uhvaćen da vozi pijan, pred policajcima hvalio napade u Parizu i rekao im da bi i njih trebalo pobiti.