CRNA HRONIKA

Pala je ogromna oplata koja se protezala cijelom dužinom zgrade

Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite

B. T.

28.1.2015

Fahrudin Solak direktor Federalne uprave civilne zaštite u izjavi za „Dnevni avaz“ objasnio je da se na zgradi na Marin Dvoru  materijal obrušio i na trotaoar i na saobraćajnicu, te da su ogromne količine materijala morali pogledati i utvrdili da nema dodatno povrijeđenih.

Prema njegovim riječima, nakon što bude okončan uviđaj  koji obavljaju tužioci, policija, vještaci, pristupit će se potpunom uklanjanju materijala i čišćenju prostora.

Kako je objasnio, sa zgrade se nije srušila samo skela, već velika metalna oplata koja se protezala cijelom dužinom zgrade.

- U tu oplatu se nasipao beton, nakon čega se odvojila i pala, prilikom čega su dva radnika poginula.  Prilikom pada došlo je i do rušenja i dijela skele,  pri čemu je povrijeđen još jedan radnik – kazao nam je Solak.

Nakon svake nesreće, kaže on, nameće se zaključak da se mora pristupiti dodatnim kontolama i pregledima, bilo da se radi o građevini, bilo o drugim oblastima.

Ja znam da danas nije lako naći posao, ide se na jeftine ponude, narodu se žuri...i onda dolazi do ovakvih katastrofalnih grešaka – zaključuje on.