KOLUMNE

Gašenje požara benzinom

Komentar dana

Semira DEGIRMENDŽIĆ ([email protected])

29.1.2015

Građane BiH, od kojih većina jedva sastavlja kraj s krajem i izmišlja načine kako preživjeti do kraja mjeseca, prestravila je vijest da bi vlasti mogle povećati stopu poreza na dodanu vrijednost, koja trenutno iznosi 17 posto. No, s obzirom na to da se o najavljenom povećanju više i ne šuška, nego govori sve glasnije, veći PDV izgleda da je sve izvjesniji i uskoro bi mogao postati dio ionako surove bh. stvarnosti.

I ekonomski stručnjaci predviđaju da će bh. vlasti sada, kada su prošli izbori, a još nije aktuelna priča o narednim lokalnim, povećati PDV i tako popuniti ne više rupe, nego prave budžetske kratere nastale njihovom rasipnošću i neodgovornošću.

Vlast nesposobna da dugoročno održava finansije, sanira prekomjerni deficit, a pogotovo privredni rast ostvari učinkovitim reformama i stvaranjem novih vrijednosti, za ostvarenje prvenstveno svojih interesa odlučila se provjerenom prečicom - udarom po novčanicima građana.

Što je još gore, ne bi ni država ni građani vidjeli nikakve koristi od novih nameta, kojima vlast namjerava, prije svega, udovoljiti svojim megalomanskim prohtjevima i ispoštovati funkcionerske privilegije.

S obzirom na to da ni međunarodne finansijske organizacije više ne žele finansirati održavanje takve vlasti koja zna samo trošiti, zasigurno da se povećanje poreza neodgovornim političarima čini najlakšim i najbržim načinom dolaska do prijeko potrebnih para.

No, ovaj put vlasti bi se trebale zapitati hoće li građani šutke posmatrati kako im se po ko zna koji put zavlači ruka u džep. Zato bi rješavanje problema koje je stvorila vlast preko leđa građana zasigurno bilo gašenje požara benzinom.