GLOBUS

Dijele priručnike o preživljavanju u slučaju strane invazije

Litvanija u strahu nakon ruske vojne intervencije u Ukrajini

Fena

28.1.2015

Litvansko ministarstvo odbrane podijelilo je u srijedu po školama priručnike o ponašanju u slučaju strane okupacije, nakon zabrinutosti koju su u Litvaniji izazvale vojne akcije Rusije u Ukrajini.

- Otkako je Rusija napala Ukrajinu, Litvanci su počeli da se pitaju šta će biti u slučaju slične situacije u njihovoj zemlji - objasnio je za AFP ministar odbrane Juozas Olekas.

Priručnik o preživljavanju ne spominje direktno Rusiju kao agresora, ali je ministar potvrdio da je on napisan zbog ruske vojne intervencije u Ukrajini.

Priručnik na 98 stranica nudi praktične informacije o tome kako reagirati u vanrednoj sitauciji ili ratnoj situaciji, o načinu na koji se treba sakriti ispod zemlje ili evakuirati ratne zone.

Do danas je podijeljeno 2.000 primjeraka priručnika po srednjim školama, a primjerci iz drugog izdanja bit će dostavljeni univerzitetima i javnim bibliotekama u ovoj baltičkoj zemlji od tri miliona stanovnika.

leidinio-ka-turime-zinoti-apie-pasirengima-ekstremaliosioms-situacijoms-ir-karo-metui-pristatymas-54ab9d1088cfb

Foto: Agencije

Ruska invazija Krima i podrška Moskve proruskim separatistima na istoku Ukrajine uznemirili su Litvaniju, Letoniju i Estoniju, koje su 2004. godine postale članice NATO-a, nakon pola stoljeća sovjetske okupacije, do 1990.

Tri baltičke zemlje se plaše teritorijalnih ambicija Moskve.