GLOBUS

Jordan zahtijeva dokaze da je njegov pilot u rukama IS-a živ

Ističe ultimatum

Fena

28.1.2015

Jordan je zatražio dokaze da je jordanski pilot kojeg je zarobila organizacija Islamska država (IS) još uvijek živ, ali još nije dobio odgovor - izjavio je u srijedu jedan ministar u trenutku kada ističe ultimatum koji je postavio IS.

Islamska država je u video snimku upozorila da će za 24 sata pogubiti jordanskog pilota Maaza al-Kassasbeha i japanskog taoca Kenđija Gota, ako ne bude oslobođena Sajida al-Rishawi.

Ministar vanjskih poslova Nasser Joudeh izjavio je u 14.50 sati na svom Twitter profilu da iračka zatvorenica nije oslobođena.

"Lažne su informacije da je Rishawi oslobođena i da je napustla Jordan. Mi smo na početku rekli da je njeno puštanje na slobodu povezano s oslobađanjem našeg sina Maaza". Sajida al-Rishawi je u Jordanu osuđena na smrt zbog saučesništva u napadima u Ammanu u novembru 2005. godine, u kojim je bilo 60 mrtvih.

Maaz al-Kassasbeh je zarobljen 24. decembra kada se srušio njegov borbeni avion F-16 iznad Sirije, gdje je izveo napad na položaje IS-a u okviru međunarodne antidžihadističke koalicije. Kenđi Goto je nezavisni novinar, najvjerovatnije zarobljen krajem oktobra u Siriji.