BIH

MUP-u Posavskog kantona nedostaje 28 policajaca

Ili reorganizacija policije ili popuna njenih redova novim kadrovima

N.Tr.

28.1.2015

Ministarstvu unutrašnjih poslova Posavskog kantona nedostaje 28 policijskih službenika.Po sistematizaciji radnih mjesta predviđeno je 180 službenika, a mi trenutno imamo 152. Iako je manji broj policajaca od predviđenih služba ne trpi u efikasnom otkrivanju počinitelja krivičnih djela i prekršaja, izjavio je za „Dnevni avaz" komesar kantonalnog MUP-a u Orašju Marijan Mikić.

Mikić kaže da je određeni broj službenika napustio policijske redove i otišao na rad u inozemstvo, ali pri tom naglašava da je i starosna dob policije u Posavskom kantonu također zabrinjavajuća jer većinu policijskih službenika čine policajci s više od 20 godina radnog staža i pred vratima su penzionisanja.

Ukoliko ubrzo ne dođe do popune policijskih redova novim policijskim službenicima prema svim kriterijima bit će nužna reorganizacija policije u tom kantonu.

Organizacijski MUP Posavskog kantona pokriva područja tri općine Orašja,Odžaka i Domaljevca,a u sklopu njega djeluju dvije Policijske uprave i tri Policijske stanice.