BIH

Elez: Formirati štabove za vanredne situacije

Civilne zaštite RS

P. M.

28.1.2015

Direktor Uprave civilne zaštite Republike Srpske, Veseljko Elez, razgovarao je u Trebinju s predstavnicima  CZ Trebinja, Bileće, Gacka, Ljubinja, Nevesinja, Berkovića i predstavnicima elektroenergetskih preduzeća o smanjivanju posljedica elementarnih neprilika.

Svaka lokalna zajednica već sutra treba da formira štab za vanredne situacije i stavi sve jedinice u pripravnost, uradi analitiku kritičnih tačaka na osnovu iskustva predhodnih godina, glavni je zaključak sastanka.

Prema Elezovim riječima mora se posebno voditi računa o nivou podzemnih voda, pošto su obimne padavine najavljenje naradnih dana, a kišni perod će trajati sve do polovine februara.

- Moramo voditi računa o padavinama koje su bile prisutne prethodnih dana u Hercegovini, a imamo najava da će padavine s nekim pauzama trajati sve do 13 februara. Imamo prognoze za narednih pet šest mjeseci koje govore da će padavina u februaru biti značajnije iznad prosjeka, te da i u martu se očekuju obimnije kiše, a u maju suša - kazao je Elez.

Duško Vujović, šef službe za integralno upravljanje vodama Hidroelektrana na Trebišnjici kazao je da se već prave planovi za prihvatanje najavljenih količina vode zbog obimnih padavina.

- Od ponedeljka ujutro mi pravimo planove za prihvatanje i evakuaciju očekivanih voda. Akumulacije su spremne da prihvate veće količine vode i radiće se plansko ispuštanje vode, pa se ne očekuju veći problemi - rekao je Vujović.

Iz Civilne zaštite Bileća kažu da imaju plan za spasavanje od poplava po kome će postupati narednih dana, ako za to bude potrebe zbog podzemnih voda.