GLOBUS

Francuska: Zakonom regulisati govor mržnje

Sadržaji na društvenim mrežema promovišu terorizam

Srna

28.1.2015

Francuska želi da usvoji zakon prema kojem web sajtovi poput Googlea i Facebooka mogu biti odgovorni za sadržaje na društvenim mrežema u kojima se promoviše terorizam. 

Francuske vlasti jačaju pritisak na internetske kompanije da preuzmu odgovornost za govor mržnje na internetu, u vrijeme kada se zemlja bori protiv ekstremističkih grupa nakon masakra u magazinu Charlie hebdo, prenijela je agencija "Blumberg".

Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je u govoru u Parizu da će, prema prijedlogu novog zakona, internetski operatori biti "saučesnici" u takvim prekršajima.

Nacrt zakona mogao bi biti sastavljen u sljedećeg mjeseca.

- Društveni mediji više ne mogu da zatvaraju oči ako su saučesnici u onome što se prikazuje kod njih. Moramo djelovati na evropskom i međunarodnom nivou da bismo definisali pravni okvir, kako bi internetske platforme koje upravljaju društvenim medijima bile smatrane odgovornim i da bi se mogle preduzeti sankcije - rekao je Oland.

On je rekao na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu prošle sedmice da internetske komapnije treba da preduzmu akciju protiv ilegalnog materijala i pomognu državama da identifikuju potencijalne kriminalce koji predstavljaju rizik po javnost. 

Bernar Kaznev, francuski ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da će putovati u SAD radi diskusije o mogućoj intervenciji u vezi sa najvećim internetskim firmama.

Twitter, Microsoft, Google i Facebook nalaze se na toj listi, a za sada nijedna kompanija nije komentarsiala izjave francuskih zvaničnika.

List "Biznis insajder" piše da esktremističke grupe koriste pametne "heštagove" na Twitteru, profesionalno snimljene propagandne video materijale, aplikacije za pametne telefone i sopstvene komercijalne proizvode za bolje prenošenje svojih ratnih poruka.