BIH

Komšić: U ponedjeljak ili utorak ćemo probati raspetljati situaciju u FBiH

Predsjednik Demokratske fronte (DF)

A. L.

28.1.2015

Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić je odgovarajući na pitanje novinara Dnevnog avaza kada se može očekivati rasplet situacije kada je u pitanju proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, rekao “da će on učiniti sve da se to raspetlja u ponedjeljak ili utorak, šta god da to znači”.

- Jel to znači da se nastavlja ova priča o nekoj koaliciji, jer koalicije zapravo nema. DF ne učestvuje u vlasti. Ona još ne postoji, jer nije još niti parafirana ni potpisana. Ponedjeljak ili utorak ćemo vidjeti izbor potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda. Bude li riješeno odlično, idemo dalje. Ne bude li, mislim da je vrijeme da neko drugi pokuša praviti tu koaliciju na nivou FBiH. DF nema taj kapacitet, jer imamo samo jednog zastupnika iz reda srpskog naroda u Klubu Srba u Federalnom parlamentu - rekao je Komšić.

Probali smo, kaže Komšić, da dođemo do rješenja te situacije i predložili kandidata.

- Nije prošao i probat ćemo opet. Ne ide, očigledno da onda nemamo kapacitet da to izvedemo i onda u priču mora ući neko ko to ima. Ova situaciju koju imamo nikome ne ide u korist. Ovdje mogu da vidim neke lične i političke interese pa čak i ljudske sujete da se formiranje vlasti u FBiH što više otegne. Ljudi koji to rade ne shvataju da ne čine nikome štetu nego narodu ove zemlje i ovoj državi. Ne čine štetu ni SDA, HDZ-u BiH ni DF-u, nego građanima FBiH - kaže Komšić.

Upitan da li je pri tome mislio na SDP, Komšić je rekao “da ne misli na SDP nego na neke ljude, vampire i duhove prošlosti koji i dalje misle da su važni u političkom životu BiH, a izbori im pokazali da nisu”.