ZDRAVLJE U KUĆI

Citrusi ubrzavaju metabolizam

Preporuke Svjetske zdravstvene organizacije

Redakcija

28.1.2015

Južno voće može biti od velike pomoći u borbi sa suvišnim kilogramima. Vitamin C stimulira razgradnju masti i izbacivanje toksina. Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) je da svakog dana pojedete pet manjih voćnih obroka.

Tokom zime savjetuje se uzimanje južnog voća jer obiluje vitaminom C i antiksidansima, citrusnom kiselinom i flavonoidima. Vitamin C jača imunitet i ubrzava razgradnju masti, stimulira izbacivanje toksina, podstiče mikrocirkulaciju i proizvodnju kolagena, pa samim tim pozitivno utječe i na ljepotu.

Mandarine - Njih treba jesti uvečer, jer stimuliraju opuštanje i miran san. Bogate su jedinjenjima broma koja imaju umirujuće djelovanje, a kako sadrže malo natrija, preporučuju se osobama koje imaju povišen pritisak. Sadrže i fitinsku kiselinu koja sprečava razvoj tumora tako što smanjuje stvaranje kancerogenih nitrozamina.

Klementine - Ublažavaju nadimanje, stimuliraju rad bubrega i podstiču izbacivanje otrova. Ova vrsta je stvorena ukrštanjem mandarine i narandže, sadrži manje šećera i nema sjemenke. Kora i bjeličasta mreža kojom su obložene kriške sadrže flavonoide koji stimuliraju cirkulaciju.

Narandže - U slučaju prehlade, popijte sok od svježe cijeđene narandže. Bogate su vitaminom C, karotenima i flavonoidima, a crvene i antocijanima, antioksidansima koji jačaju imunitet. Narandže su idealan lijek protiv prehlade, a korisne su i u slučaju iscrpljenosti. Kada ste umorni, pojedite nekoliko kriški narandži koje ste prethodno posolili i začinili maslinovim uljem.

Limun - Pomaže poslije prejedanja. Od svih agruma, limun ima najmanje kalorija, a zahvaljujući citrusnoj kiselini, ima izuzetno osvježavajuće djelovanje. Sok je odličan prirodni antiseptik pa se preporučuje za liječenje upala usne šupljine.

Grejpfrut - Smanjuje apetit i podstiče metabolizam. Grejpfrut je najbolji izbor za sve one koji se žele osloboditi suvišnih kilograma i celulita, jer smanjuje apsorpciju hrane i povećava proizvodnju adrenalina, koji pak stimulira sagorijevanje kalorija i istovremeno smanjuje apetit. Bogat je antioksidansima iz grupe flavonoida koji, udruženi s vitaminom C, doprinose elastičnosti zidova krvnih sudova, sprečavajući pojavu proširenih vena. Plodovi s crvenom pulpom sadrže i likopen, antioksidans koji sprečava starenje tkiva.