NOGOMET

Šta se dešava u krovnoj kući bh. fudbala: Lopovluk ili osveta?

NSBiH bio je primjer kako se od ničega pravi nešto

M. TANOVIĆ

28.1.2015

Prije samo nekoliko mjeseci Nogometni savez Bosne i Hercegovine bio je primjer kako se od ničega pravi nešto. Zapravo, kako se radom, pameću i entuzijazmom od totalne katastrofe pravi uspjeh zaokružen historijskim plasmanom reprezentacije naše zemlje na Svjetsko prvenstvo u Brazilu.

Stara naša izreka kaže da se u ovoj zemlji može oprostiti sve osim uspjeha, pa je možda i simbolično što su se anonimne prijave na račun rukovodstva Saveza počele slijevati u kancelarije nadležnih organa tačno nakon Brazila. Baš onda kada je NSBiH izrastao u respektabilnu organizaciju koja je sposobna zaraditi novac i spremna ga investirati u bh. fudbal i koja na račun ugleda koji je izgradila u FIFA-i i UEFA-i već dugo iz njihovih fondova crpi novac za daljnje jačanje najpopularnije igre u našoj zemlji, i reprezentativne i klupske.

Sporne fakture

I onda, kola odoše nizbrdo. Istražitelji SIPA-e upadaju u Savez, čačkaju po vitrinama i izuzimaju dokumentaciju, u fakturama i ugovorima tražeći dokaze lopovluka koji će nekoga smjestiti iza rešetaka. Šta se to tako brzo promijenilo?

Dok će SIPA utvrditi šta se stvarno dešava i je li u Savezu na sceni zaista kriminal ili samo pakost nezadovoljnika, Nogometni savez BiH osjetio je obavezu da reagira i objasni o čemu se u istrazi, zapravo, radi.

- Tačno je da su pripadnici SIPA-e i drugih nadležnih organa na osnovu nekoliko prijava tužilaštvima, od kojih je neke podnio suspendirani član Izvršnog odbora NSBiH Amer Halep, pokrenuli proceduru provjere navoda iz prijava. No, nije bilo nikakvog spektakularnog upada u NSBiH, jer Savez nikada nije krio podatke o troškovima učešća reprezentacije BiH i spiskovima putnika koji su kao članovi zvanične delegacije ili gosti NSBiH putovali u Brazil - kaže se u jučerašnjem saopćenju NSBiH.

U saopćenju se još tvrdi da je NSBiH, u skladu sa svojim propisima, snosio troškove za 50 osoba koje su bile u sklopu zvanične delegacije Saveza na SP-u u Brazilu, ali da je ta brojka znatno manja od one koja je uobičajena za druge federacije.

- NSBiH je obavio konsultacije s drugim nacionalnim asocijacijama te na osnovu pravila, standarda i smjernica FIFA-e, prikupljenih informacija i preporuka saveza iz okruženja došli smo do saznanja koja su ukazivala na praksu da zemlja učesnica na SP-u, pored članova zvanične delegacije, omogućava odlazak još najmanje 50-60 osoba. Na sjednicama Izvršnog odbora i Komiteta za hitnost NSBiH došli smo do stava da bi u Brazil trebali putovati svi članovi Izvršnog odbora (15 članova), članovi Odbora za posredovanje i savjetovanje (četiri člana), predstavnici entitetskih saveza, kao i predstavnici najvažnijih sponzora prema ugovorima. Pozivi su upućeni i nosiocima javnih funkcija u BiH koji su dali doprinos stabilizaciji Saveza.

Minimalan broj

Na osnovu toga, izvršena je rezervacija za još 30 mjesta. Zahtjev za rezervaciju upućen je u martu 2014. godine partnerskoj agenciji „Centrotours“, koja je prethodno dostavila oficijelnu ponudu sa cijenama aranžmana.

U međuvremenu, jedan broj pozvanih odustao je od putovanja iz različitih razloga, a spisak smo popunili članovima organa i tijela NSBiH. U Brazil na kraju nije putovala nijedna osoba koja nema neposredne veze sa Savezom, a plaćanje je izvršeno putem zvanične partnerske agencije „Centrotours“. Svi aranžmani i transakcije obavljeni su zakonito i transparentno prema propisima FIFA-e i važećem cjenovniku, dok je UEFA-in direktor Teodor Teodoridis konstatovao da se radilo o minimalnom broju putnika jednog saveza na veliko takmičenje. U Brazil nisu putovali članovi porodica, što je praksa drugih saveza, a naši troškovi su bili mnogo niži od onih koje su platili drugi savezi. Dakle, nema nikakve misterije vezane za put u Brazil - stoji u saopćenju NSBiH.

Primjer poslovanja

Tačno je da su pripadnici SIPA-e ranije tražili podatke o poslovanju NSBiH, a svi dokumenti bili su im na raspolaganju. Također, tačno je da su neki zvaničnici NSBiH u periodu prije suspenzije bili predmet sudskih postupaka, s izrečenim pravosnažnim presudama. No, niko od njih nije dio sadašnje administracije i neprimjereno je njihove slučajeve vezivati za trenutno poslovanje NSBiH, pogotovo što je sadašnji sastav, uz pomoć istaknutih sportskih radnika i javnosti, zaslužan da je krovna nogometna organizacija u BiH postala jedan od primjera institucija koje uspješno posluju, bez ikakvog duga bilo državi ili svojim partnerima, i koja ima podršku FIFA-e i UEFA-e.


Šta kažu iz NSBiH

- Nije bilo nikakvog upada u Savez, niti je SIPA vodila ovaj postupak, kako se kaže u informaciji FTV. Nije nam ni padalo na pamet da ignorišemo njihove zahtjeve. Sve što su tražili dobili su bez problema. Savez podržava rad pravosudnih organa i uvijek im je na raspolaganju.

- Igrači su u Brazil putovali u biznis klasi, što je uobičajeno za prekookeanske letove, a te troškove platila je FIFA. Cilj je bio udovoljiti igračima i stručnom štabu, u čemu smo i uspjeli. Nije putovao nijedan član porodice ili bilo čiji prijatelj, što je vjerovatno presedan.

- Dok FIFA i UEFA imaju pohvale i stalno odobravaju nove projekte, ljudi u BiH pokušavaju srušiti kuću čiji su temelji nakon suspenzije mukotrpno građeni. Očita je organizovana kampanja, hajka bez argumenata i bilo kakvih dokaza.

- Prijave koje iniciraju istražne postupke usporavaju progresivne procese jer je za pripremanje informacija i dokumentacije potrebno i vrijeme i energija koja bi mogla biti usmjerena na važne projekte i aktivnosti.

- Uspješni takmičarski, organizacioni i finansijski rezultati izazvali su reakciju nezadovoljnih po raznim osnovama (neostvarene ambicije, gubitak funkcije itd.) i kao posljedicu imamo anonimne prijave.

- Rukovodstvo Saveza radi zakonito i transparentno, poštujući propise Saveza i FIFA-e i UEFA-e, što potvrđuje činjenica da je za relativno kratko vrijeme anuliran ogroman dug iz prošlosti i da Savez posluje pozitivno, pomažući klubove, entitetske i regionalne saveze, humanitarne organizacije...