BIH

UŽIVO Poljoprivrednici traže isplatu dugovanja za 2014. godinu

Pridružili se i poljoprivrednici iz TK

Es.D.

28.1.2015

Nakon što su dobili tabelarne prikaze svih isplaćenih poticaja za prošlu godinu i onih koji su planirani, poljoprivrednici su otišli svojim kućama. Vidjeli su da se mnogi od njih ne nalaze na listama u tabelarnom prikazu, pa su rekli da će u narednih dan - dva odlučiti šta će dalje raditi. 

14:50 Predstavnici poljoprivrednika napustili su zgradu Vlade FBiH i uputili se prema Ministarstvu finansija gdje će, kako im je obećano, dobiti tabelarni prikaz svih isplaćenih poticaja poljoprivrednicima za prošlu godinu. 

14:10 Ministar Jerko Ivanković Lijanović nakon sastanka je kratko izjavio: - Imam obećanje premijera Nermina Nikšića i ministra finansija Ante Krajine da će pet do šest miliona maraka poticaja biti isplaćeno poljoprivrednicima do 15. februara, što znači da bi prve isplate mogle biti već naredne sedmice -.

Predstavnici poljoprivrednika su još uvijek u zgradi Vlade FBiH gdje čekaju da ih prime premijer Vlade FBiH i federalni ministar finansija.

13:45  Prije nekoliko trenutaka završen je sastanak s ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH  Jerkom Ivankovićem. Predstavnici poljoprivrednih proizvođača iz LK, USK i TK nisu zadovolji njegovim ishodom te su se ponovo vratili u zgradu Vlade FBiH gdje čekaju da iz prime premijer Vlafe FBiH Nermin Nikšić i ministar finasija Ante Krajina.

Poljoprivrednici su rekli da neće otići iz Sarajeva dok ne dobiju čvrsto obećanje da će im u narednih nekoliko dana biti isplaćeni poticaji.

12:50 Predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Livanjskog, Unsko-sanskog i Tuzlanskog kantona trenutno se nalaze u zgradi Vlade FBH na sastanku sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerkom Ivankovićem Lijanovićem. 

11:10 Desetak predstavnika poljoprivrednih udruženja iz Livanjskog i Unsko-sanskog kantona okupilo se ispred zgrade Vlade Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Kako su nam rekli, traže sastanak sa nekim iz Vlade FBiH, po mogućnosti da to budu premijer, ministar finasija i ministar poljoprivrede. 

Poljoprivrednici traže da im se isplate poticaji i sva dugovanja za 2014. godinu. Radi se u dugovanjima za treći i četvrti kvartal. 

Emiru Pobriću, vlasniku farme "Ajdo" iz Ključa, duguju skoro 30.000 KM za poticaje.

U zgradu su ušli Ivica Karaula, predsjednik Udruge poljoprivrednika Livanjskog kantona i Husein Selimović, predsjednik Udruženja poljoprivrednika USK, kako bi dobili dozvolu za ovaj sastanak. 

Očekuju da im se pridruže i poljoprivrednici iz Tuzlanskog kantona.