NAUKA

Zbog blago povišenog holesterola rizik od srčanih oboljenja i do 40 posto

Preporučuje se česta kontola

Fena

28.1.2015

Ljudima s blago povišenim holesterolom u dobi između 35. i 55. godina rizik od srčanih oboljenja može narasti čak i do 40 posto, zaključak je studije koju prenosi BBC. 

Stoga se obavezno preporučuje kontrola razine holesterola, ističu autori koji su pratili oko 1.500 ispitanika. Masne godine odnose žrtve, upozorili su. 

Iako svaka osoba s umjereno povišenom masnoćom u krvi neće zbog te boljke morati uzimati lijekove, može imati koristi od promjene načina prehrane i veće tjelesne aktivnosti, rekla je Ann Marie Navar-Boggan, voditeljica studije objavljene u časopisu Circulation. 

- Ono što činimo krvnim žilama u 20-im, 30-im i 40-im izravno utiče na bolesti u starosti i ako čekamo do 50. ili 60.-im godinama na prevenciju od srčanih bolesti, bit će kasno - dodala je. 

Previše masnoća u krvi može prouzročiti postupno taloženje masnih tvari na stijenkama krvnih živla i suziti ih, što otežava protok krvi kroz srce, mozak i tijelo. Tada krvne žile mogu imati toliko naslaga da se osjeća srčana bol (angina pectoris) ili doživi srčani udar.