BIH

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma utvrdila da postoji ustavni osnov za ukidanje "bijelog hljeba"

Na današnjoj sjednici

A. L.

28.1.2015

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici utvrdila da postoji ustavni osnov i pravna usklađenost kada je riječ o prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji je u parlamentarnu proceduru uputio Klub poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB).

Za ovu odluku glasali su članovi Ustavnopravne komisije Željko Komšić (DF), Damir Arnaut (SBB), Lazar Prodanović (SNSD), Aleksandra Pandurević (SDS), Momčilo Novaković(PDP-NDP) i Šefik Džaferović(SDA). Protiv su glasali Borjana Krišto i Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH.

Riječ je o, podsjetimo, ukidanju takozvanog "bijelog hljeba" odnosno članu 48 pomenutog Zakona, kojim je propisano da "izabrani funkcioneri i nosioci funkcija, nakon prestanka javne funkcije imaju pravo na naknadu za produženje radnopravnog statusa dok ne steknu radnopravni status kod drugog subjekta ili ne ispune uslove za penziju, a najduže godinu dana počevši od dana prestanka javne funkcije.

Pravo na navedenu naknadu u institucijama BiH trenutno može uživati više od 80 izabranih lica i imenovanih zvaničnika.

Mirsad Đonlagić, poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) u Predstavničkom domu Parlamenta BiH je obrazlažući razloge usvajanja ovog zakona, kazao da bi se uštedjelo i do 6,5 miliona KM samo na državnom nivou. Đonlagić kaže da pri tome treba uzeti u obzir opravdano nezadovoljstvo građana naspram privilegija ove vrste i situaciju u BiH.