SARAJEVO

Ako ne smijene Mesihovića, SDA sprema blokadu KCUS-a!

Na Vladi KS danas poništenje imenovanja direktora

K. KEŠMER

28.1.2015

Vlada KS na današnjoj sjednici zatražit će poništenje imenovanja Rusmira Mesihovića, koji je nedavno imenovan za direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), a obavljao je i funkciju ministra zdravstva Federacije BiH.

Finansijski plan

To nam je potvrdio i ministar zdravstva KS Eldan Lokmić, koji je kazao da je cijela procedura u vezi s imenovanjem Mesihovića potpuno nelegalna.

- Sve je urađeno mimo zakona. Radi se o klasičnom sukobu interesa jer ne možete biti dio izvršne vlasti i direktor javne ustanove. On sad, naprimjer, kao ministar u finansijskim planovima može tražiti za ustanovu na čijem je čelu 100 miliona KM više!? Upravni odbor koji ga je imenovao nije ni registriran na sudu - upozorio je Lokmić.

On ističe da je KS jedini legitimni vlasnik KUCS-a, jer je on prije bio u nadležnosti Grada Sarajeva, što je sada naslijedio Kanton.

- Mi ga i finansiramo, a ostali kantoni su samo pridružene članice. Trebamo imati pravo i na imenovanje upravljačkih struktura. I cijeli taj status, kao i analiza inspekcijskog nadzora KCUS-a bit će sutra (danas, op. a.) predmet rasprave na Vladi. Do sada nije bilo političke volje da se to konačno riješi - kazao je Lokmić.

Kako saznajemo, ovo je prvi korak koji poduzima SDA, a sve u cilju da s čela najveće zdravstvene ustanove u BiH skine Mesihovića. Da će zatražiti njegovu smjenu, poručili su odmah nakon imenovanja Mesihovića, jer na tu poziciju želi doći direktorica Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sebija Izetbegović, supruga zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića.

Obustava tranši

Prema našim informacijama, na današnjoj sjednici Vlade, koju predvodi SDA, predložit će Upravnom odboru KCUS-a da smijeni Mesihovića. Ako UO to odbije, onda će SDA naložiti direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS da obustavi finansiranje KCUS-a.

S obzirom na to da ZZO KS KCUS finansira u iznosu većem od 95 posto, ako obustave tranše, ova zdravstvena ustanova bit će blokirana.

Mesihović bez komentara

Kontaktirali smo i Mesihovića. Ali on je putem pres-službe poručio da ne želi komentirati inicijativu o smjeni.