SARAJEVO

Stanje u KS je neizdrživo!

Sekretar Privredne komore upozorio

Autor:K. Ke.

28.1.2015

Privredna komora (PK) KS unazad pet godina svakih šest mjeseci objavljuje analizu privrednih kretanja u Kantonu. Ono što je zajedničko tim izvještajima je da su svi negativni i alarmantni. Takva je bila i analiza koju je jučer za 2014. godinu prezentirao sekretar PK Muamer Mahmutović.

Rekao je da je privreda i lani bilježila samo negativne trendove, i to u svim ključnim oblastima, industriji, građevinarstvu, vanjskoj trgovini...

- Pozitivan trend zabilježen je samo u prerađivačkoj industriji i ugostiteljstvu. Katastrofalno i alarmantno stanje u realnom sektoru odrazili su se i na vanjskotrgovinsku razmjenu. Imamo povećan uvoz i stagnaciju izvoza. Povećali smo deficit za 5,7 posto - upozorio je Mahmutović.

Dodao je da su realni sektor i privrednici opterećeni porezima i ostalim nametima, a da sredstva prikupljena na taj način Vlada KS neefikasno troši.

- Sve je više poreznih ovisnika, odnosno onih koji žive na račun budžeta. Takvo stanje je neizdrživo. Svake godine predložimo mjere Vladi koje bi vodile ka stabilizaciji, ali one se provede sporo ili nikako - istakao je Mahmutović.