BIH

„Tuš“ stečajem namjerava izbjeći vraćanje dugova

Slovenska kompanija duguje bh. firmama više od 20 miliona KM

Autor:Es. D.

28.1.2015

Nakon podnesene krivične prijave protiv slovenske kompanije „Tuš“, iz bh. firmi dobavljača kojima „Tuš“ duguje više od 20 miliona KM očekuju da će pravosudni organi BiH zabraniti blokiranje imovine i zaustaviti bilo kakve promjene u smislu stečaja koji je ova kompanija pokrenula.

Predstavnik dobavljača Nedim Kalamujić rekao nam je da su osnivači iz Slovenije došli u BiH 2006. godine registrirani kao „Tuš“ d.o.o. s osnivačkim kapitalom od 20 miliona KM, a onda su 2009. godine cirkularno obavijestili sve svoje dobavljače da zbog „internih poslovnih standarda“ posao prebacuju na novoosnovani „Tuš Trade“ s osnivačkim kapitalom od 2.000 KM!

- Zaključili smo da se radi o smišljenoj prevari. Naše sumnje su se i obistinile kada je ova firma podnijela zahtjev za pokretanje stečajnog postupka kod Općinskog suda u Bihaću. Cilj nam je da zaštitimo neku imovinu iz koje možemo naplatiti naša potraživanja - rekao je Kalamujić.

nedim-kalamujic

Kalamujić: Smišljena prevara

Pojedinačna potraživanja stotinjak firmi dobavljača su od 1.500 do 800.000 KM. Bruno Bojić, potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH), smatra da bi otvaranje stečajnog postupka firme „Tuš Trade“ značio veliki gubitak za bh. privredu.

- Zatražili smo sastanak i s prvim ljudima Republike Slovenije premijerom i predsjednikom, da vidimo na koji način ćemo pronaći rješenje koje će biti pravedno za naše oštećene dobavljače koji su bili dobar i pouzdan partner ovoj slovenskoj kompaniji - kaže Bojić.