GLOBUS

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un u maju u posjeti Moskvi

Obilježavanje 70. godišnjice pobjede Sovjetskog Saveza

Fena

28.1.2015

Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-Un posjetit će Rusiju u maju kako bi prisustvovao ceremoniji kojom se obilježava 70. godišnjica pobjede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Njemačkom u Drugom svjetskom ratu, javila je u srijedu južnokorejska novinska agencija Yonhap, pozivajući se na ruski predsjednički ured.

- Dvadesetak šefova država potvrdilo je učešće (na ceremoniji obilježavanja ratne pobjede), a čelnik Sjeverne Koreje je jedan od njih - navodi savjetnik za medije ruskog predsjednika u izjavi za Yonhap.

Kremlj je, ipak, saopćio da lista učesnika nije kompletirana jer je proces potvrđivanja još u toku. Kremlj još nije potvrdio koje će zemlje učestvovati u ceremoniji, prenosi Xinhua.

Sedmicu dana ranije, ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je njegova zemlja primila "pozitivan signal" iz Sjeverne Koreje o Kimovoj posjeti Moskvi u maju.

Rusija obilježava sovetsku pobjedu u Drugom svjetskom ratu 9. maja, pozivajući svjetske čelnike i održavajući ceremonije koje uključuju i veliku vlojnu paradu na Crvenom trgu.