BIH

Ovo je nasilje nad slobodom izražavanja

Bh. novinari traže povlačenje Prijedloga zakona o javnom redu i miru u RS

Autor:V. STEVANOVIĆ

28.1.2015

Upravni odbor Udruženja „BH novinari“ zatražio je jučer od Vlade RS da hitno povuče iz parlamentarne procedure Prijedlog zakona o javnom redu i miru. Smatraju da je proširivanje definicije javnog mjesta iz stvarnog na virtuelni svijet najgrublji oblik pravnog nasilja nad slobodom izražavanja i zavođenje cenzure nad internetom.

- To je u direktnoj suprotnosti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i Međunarodnim paktom o građanskim i političkim slobodama - ističe za „Avaz“ Borka Rudić iz UO Udruženja „BH novinari“.

Dokument, koji će se pred entitetskim poslanicima naći 3. februara, prema riječima Rudić, kosi se s praksom članica Vijeća Evrope koje unapređuju slobodu izražavanja na internetu i sprečavaju svaki oblik državne i privatne cenzure nad internetom i društvenim mrežama.

- Nije precizirano ko će to nakon ovog zakona vršiti monitoring i kontrolu i kako te ko će odrediti koji su to tekstovi uznemirujući i za koga, nakon što se objave na internetu. Neki tekst, naprimjer, može uznemiriti Vladu RS, ali ne znači da će i građane. Želim vjerovati da je riječ o greški u tekstu i tumačenju - kaže za „Avaz“ urednik portala Buka Aleksandar Trifunović.

Iz MUP-a RS napominju da je putem društvenih mreža moguće narušiti javni red i mir izazivanjem, poticanjem na tuču ili fizički napad na drugoga, kao i učiniti prekršaj ugrožavanja sigurnosti prijetnjom napada na život, tijelo ili imovinu, koje može imati stvarne posljedice.

Mijatović: Zakon može voditi zloupotrijebljenim optužbama

Predstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijatović poslala je jučer pismo predsjedniku NSRS Nedeljku Čubriloviću. Upozorila je da Prijedlog zakona o javnom redu i miru koji je dostavljen na usvajanje Narodnoj skupštini RS može buditi iskorišten za ograničavanje slobode izražavanja na društvenim medijima, saopćio je OSCE.

dunja-mijatovic

Mijatović: Poslala pismo predsjedniku NSRS

- To može ostaviti na volju zvaničnicima da tumače šta se smatra uznemiravajućim ili uvredljivim, što može da vodi proizvoljnim ili zloupotrijebljenim optužbama – istakla je Mijatović.