GLOBUS

Vođa španskih ljevičara: Grčka sada ima premijera, a ne izaslanika Angele Merkel

Pablo Iglesias Turrion (36) tvrdi

Fena

28.1.2015

Pablo Iglesias Turrion (36), vođa španske ljevičarske stranke Podemos, poručio je da 'Grčka sada ima grčkog premijera, a ne izaslanika Angele Merkel'.

"Nije se dogodila apokalipsa kako su neki najavljivali, u Grčkoj je ponovno izašlo sunce", izjavio je Pablo Iglesias Turrion (36), vođa španske ljevičarske stranke Podemos nakon pobjede Syrize na izborima za grčki parlament.

Grčka ljevičarska koalicija u nedjelju je osvojila 149 od 300 mjesta u parlamentu, a uz podršku 13 zastupnika desne stranke Neovisni Grci formirala vladu na čelu s Alexisom Tsiprasom.

Syriza je sebi dala zadaću da ukine oštre mjere štednje u zemlji i s Briselom dogovori otpis i reprogram otplate duga.

Pablo Iglesias vjeruje da to isto on može ostvariti u Španiji gdje se u maju održavaju lokalni, a u decembru parlamentarni izbori.

"Grčka sada ima grčkog premijera, a ne izaslanika Angele Merkel", naglasio je i dodao da na isti način Španci moraju rješavati svoje probleme.

Stranka Podemos (Možemo), iako osnovana prije tek jedanaest mjeseci uspjela je ozbiljno nagristi dvostranačje koje u Španiji vlada od uspostave demokratije prije 37 godina.

Godinu dana uoči parlamentarnih izbora oko 28 posto Španaca pritisnutih mjerama štednje i razočaranih korumpiranim političarima svoj bi glas dalo stranci koja tvrdi da je sadašnja demokratija prevara u korist bogatih i moćnih, pokazuje anketa kuće Metroscopia s početka mjeseca.

Vladajuća konzervativna Narodna stranka ima podršku 19,2 posto građana, a opozicioni socijalisti (PSOE) 23,5 posto. Ove dvije stranke mijenjaju se na vlasti od 1978. kada je nakon smrti generala Francisca Franca uvedeno višestranačje.

Istovremeno u javnost izlaze svježi korupcijski skandali u tim strankama pa sve više građana uopće ne želi sudjelovati na izborima. No Pablo Iglesias ih ohrabruje geslom: 'Da, može se!'.

Uvod njegove najnovije knjige "Prijepor oko demokratije" napisao je Alexis Tsipras, prvi čovjek Syrize. Na studiju u Švicarskoj predavao mu je, pak, slovenski filozof Slavoj Žižek.

Iglesias je bio jedini strani političar koji je uoči izbora u Grčkoj izašao s Tsiprasom na pozornicu u Atini i povikao: "Promjena u Grčkoj zove se Syriza, a promjena u Španiji nosi ime Podemos".

Stopa nezaposlenosti u Grčkoj iznosi 25,7 posto, a u Španiji 24 posto, podatak je Eurostata. Ove dvije zemlje imaju najviše nezaposlenih u Evropskoj uniji. Slijede Kipar, Hrvatska i Portugal.

Ekonomska kriza je u posljednjih šest godina izbrisala hiljade radnih mjesta, a počela je posrtanjem privatnih banaka, koje su se spašavale javnim novcem. Vlada je po nalogu Brisela uvela mjere štednje srezavši izdatke u javnim službama, zdravstvu i obrazovanju, i među mnogima izazvala očaj te povećanje razlika između bogatih i siromašnih.

Podemos sada nastoji pretočiti ogorčenost u političku promjenu.
Korijeni stranke izrasli su iz pokreta Indignadosa, masovne građanske okupacije španskih trgova započete u maju 2011. godine.

Iglesias, profesor politologije s madridskog Univerziteta Complutense, s kojeg obično kreću studentski protesti u Madridu, traži direktnu demokratiju u kojoj će građani moći aktivnije sudjelovati i tako mijenjati odluke. Označen je kao antikapitalist i protivnik NATO-a.

U maju, samo četiri mjeseca nakon osnivanja stranke, na izborima za Evropski parlament osvojio je osam posto glasova osiguravši pet zastupničkih mjesta.

Najveća opoziciona stranka PSOE doživjela je debakl na tim izborima nakon čega je predsjednik stranke Alfredo Rubalcaba (63) podnio ostavku, a zamijenio ga je 21 godinu mlađi Pedro Sanchez, čija bi mladost trebala vratiti birače. Narodna stranka jest bila relativan pobjednik, ali uz velik gubitak podrške.

Obje stranke tvrde da situacija nije ista kao u Grčkoj, te da Iglesias ne nudi rješenja već lažna obećanja.