BIH

Centralna banka traži rješenje za kredite u švicarskim francima

Pitanje problema dužnika pomjereno s mrtve tačke

A. Nu.

28.1.2015

Stalni odbor za finansijsku stabilnost BiH na jučerašnjem sastanku u Sarajevu zatražio je od „Hypo banke“ u oba bh. entiteta, koja je odobravala kredite u švicarskim francima, da u roku od sedam dana ponudi rješenje prihvatljivo za klijente, korisnike ovih kredita.

Rješenja koja ponude banke bit će razmatrana na narednom sastanku Odbora.

Sastanak je predvodio guverner Centralne banke BiH (CBBiH) Kemal Kozarić, a prisustvovali su ministar finansija i trezora BiH Nikola Špirić, ministri finansija FBiH i RS Ante Krajina i Zoran Tegeltija, direktori entitetskih agencija za bankarstvo Zlatko Barš i Slavica Injac, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić te rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u BiH Ruben Atojan (Atoyan).

S guvernerom CBBiH sastao se jučer i Kemal Duraković, predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima (UKK) "Švicarac". Izjavu Durakovića u kojoj tvrdi da je Kozarić obećao da će "Hypo banci" predložiti da konvertira kredite iz švicarskog franka u euro, i to po kursu i kamati na dan podizanja kredita, demantirali su iz CBBiH.

Kozarić je, kako se navodi u saopćenju, naglasio da konkretno rješenje može biti napravljeno jedino uz dogovor komercijalne banke i njenih klijenata.

Kozarić je, uprkos tome, najavio masovne tužbe građana koji imaju kredite vezane za franak, ako se "Hypo banka" ogluši na taj zahtjev.