BIH

Prosvjetari čekaju formiranje vlasti USK da odluče o štrajku

Nakon što svi nisu dobili novembarsku plaću

Autor:I. N. Š.

28.1.2015


Prosvjetni radnici Unsko-sanskog kantona spremni su za generalni štrajk. Poručuju da čekaju formiranje izvršne vlasti USK, s kojom će sjesti za pregovarački sto i još jednom pokušati naći rješenje za brojne probleme, prije izlaska na ulice.

Snositi posljedice

Prosvjetari zaposleni u osnovnom obrazovanju USK u ponedjeljak su dobili obećanu novembarsku plaću. Bez novembarske plaće ostali su zaposleni u Dječijim vrtićima i srednjem obrazovanju. Tako izvršna vlast prosvjetarima trenutno duguje tri topla obroka i jednu, odnosno dvije plaće iz 2014., kao i naknadu za prijevoz za cijelu proteklu godinu.

To je i razlog jučerašnje posjete Selvedina Šatorovića, predsjednika Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, predstavnicima Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK, koji će zajedno u četvrtak posjetiti i Farki Hodžića, predsjedavajućeg Skupštine USK.

Kako je najavila Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK, razgovarat će se o toku formiranja izvršne vlasti, o čemu ovisi dinamika isplate zaostalih plaća, kao i o razlozima kolapsa kantonalnog budžeta, ko i šta ga je prouzrokovalo te ko je odgovoran i ko će snositi posljedice za kašnjenje plaća.

- Problem u isplati plata posebno imaju zaposleni u predškolskom obrazovanju, jer i za isplatu oktobarske plate deset posto morali su izdvojiti iz vlastitih sredstva. Kako je evidentno kašnjenje, ovih dana kontaktirali su me da održim razgovore s nadležnima. Što hitnije je potrebno vratiti posuđeni novac te isplatiti novembarsku platu - kazala je Hadžić.

satorovic-hadzic

Sastanak Hodžićem  

Tokom decembarskih protesta prosvjetari su, između ostalog, tražili da predškolsko obrazovanje bude vraćeno na budžet USK, izjednačavanje porodiljskog bolovanja sa svim korisnicama budžeta te utvrđivanje dinamike isplate plaća. Ovo su samo neki od zahtjeva o kojima će Šatorović i Hadžić razgovarati sutra s predsjedavajućim Skupštine.

Dostavljen prijedlog za sastav Vlade

Izudin Saračević, kandidat za premijera USK, jučer je dostavio Farki Hodžiću, predsjedavajućem Skupštine USK, prijedlog imena kandidata za kompletan novi sastav Vlade. Kada će biti održan nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine, odlučit će se na današnjoj sjednici Kolegija.