BIH

Busek: Izvršiti pritisak na vlast!

Strani analitičari uoči godišnjice narodne pobune u BiH

Autor:Z. Ka. - E. T.

28.1.2015

Erhard Busek (Buzek), bivši vicekancelar Austrije i dugogodišnji specijalni koordinator Pakta stabilnosti, govorio je za "Avaz" uoči godišnjice februarskih demonstracija. Prema njegovim riječima, građani imaju puno pravo izraziti nezadovoljstvo.

- Apsolutno podržavam narod i njegovu želju za promjenama. Potrebno je stvoriti pritisak na Vladu i političare da rade svoj posao. Politički sistem napravljen iz dva dijela koji čini FBiH i RS nema nikakvog smisla. Ne trebamo dijelove, različitosti i nekoliko nacija u jednom sistemu i jednoj zemlji, jer živimo u demokratskom društvu - smatra Busek.

Njemački politički analitičar i stručnjak za Balkan Bodo Veber (Weber) kaže da je čuo i za najavljene demonstracije kojima bi se građani prisjetili februarskog okupljanja i ponovo poslali poruku vlastima.

- Ako vidimo zahtjeve demonstranata iz prošle godine, nijedan od njih nije ispunjen. Iako su prošlog februara oborene vlade u četiri kantona, to je bilo kratkog vijeka, jer su na izborima isti ljudi i stranke dobili vlast. S druge strane, nije pokazana disciplina u politici. Ljudima nedostaju motivacija i konkretan lider da bi došlo do prave političke akcije - kaže Veber.

On dodaje da, ako opet dođe do socijalnog i ekonomskog bunta, potrebno je krenuti konkretnim pravcem do konkretnog cilja.

Zahtjevi Vijeća građana u BiH

Vijeće građana u BiH, koje je evoluiralo iz plenuma, poziva Evropu i Ameriku da ne ignoriraju zahtjeve stanovnika-naroda u BiH.

U svojim zahtjevima ističu:

  • Želimo socijalnu pravdu za sve građane/stanovnike BiH
  • Stalni posao od kojeg možemo da živimo i ispunjavamo građanske obaveze prema državi
  • Hoćemo bolju budućnost za mlade u BiH
  • Želimo upravljati svojim resursima i odgovorno se prema njima odnositi
  • Implementirati civilizacijske norme i standarde koje i vi uživate
  • Narod želi svoju državu urediti po mjeri svakog pojedinca, a ne da pojedinci uređuju našu državu
  • Vlast se mora vratiti narodu