BIH

Danas posljednji ispraćaj legendarnog Kemala Montena

"Moramo skupiti snage"

D. ZEBA

28.1.2015

Na sarajevskom groblju Bare danas će se u 14.30 sati brojna rodbina, kolege i prijatelji oprostiti od legendarnog pjevača Kemala Montena koji je prošle srijede umro u 67. godini.

Neprolazne pjesme

Na posljednji ispraćaj čovjeka kojeg su svi poštovali i voljeli dolaze pjevači, muzičari i poštovaoci Montenovog djela iz cijelog svijeta. Prije sahrane, u 12 sati u Narodnom pozorištu bit će održana komemoracija na kojoj će govoriti Rade Šerbedžija, Milan Stupar, Nikša Bratoš, Ismeta Dervoz i Ivica Šarić, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo.

Povodom toga u hramu kulture danas su sastanak održali Montenove kolege, predstavnici Grada i Kantona Sarajevo, kao i Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS).

- Tokom trajanja komemoracije bit će prikazane fotografije iz života našeg velikog umjetnika. Ansambl "Korone" interpretirat će evergrin "Sarajevo, ljubavi moja". Poslije komemoracije svi ćemo se uputiti na Bare, gdje ćemo se oprostiti od velikog umjetnika i još većeg čovjeka. Prilikom spuštanja kovčega Kemala Montena u pozadini će ići instrumentala njegovih neprolaznih pjesama "Sarajevo, ljubavi moja" i "Dušo, moja" - rekao je Ivica Šarić.  

sastanak789

S jučerašnjeg sastanka u Narodnom pozorištu (Foto: S. Saletović)

Naša želja

Nakon sahrane u sarajevskom Domu mladih bit će upriličeno druženje Montenovih prijatelja i kolega.

- Naša želja i ideja je da se sarajevski Dom mladih u budućnosti zove "Davorin i Kemo". Već naredne sedmice pokrenut ćemo inicijativu koja će sigurno naići na odobravanje svih muzičara, pjevača, ali i stanovnika Sarajeva. Mislim da je to najmanje što može uraditi za legende kakve su Kemal Monteno i Davorin Popović. Sarajevo im se nikada ne može odužiti za sve što su radili tokom svog života - kaže generalni direktor Stručne službe AMUS-a Mirza Hajrić.

U popodnevnim satima jučer su iz Zagreba u glavni grad BiH stigli Montenova supruga Branka, sin Đani i kćerka Adrijana.  

- Sve ovo nam teško pada. Kada smo ušli u stan, sve nas je još više podsjetilo na oca. Nismo imali snage ni da posjetimo Bare i vidimo mjesto na kojem će otac biti sahranjen. Moramo skupiti snage da ovo zajedno prebrodimo - kratko nam je rekla Adrijana.

monteno-kemal2mk

Smrtovnica na zgradi u kojoj je živio legendarni pjevač

Zašto nije došao gradonačelnik?

- Žao mi je što se gradonačelnik Ivo Komšić nije udostojio da bude na sastanku. Mislim da je Kemal Monteno zaslužio da prvi čovjek Sarajeva sjedi ovdje. To moram stvarno reći - rekla je jučer ogorčena Ismeta Dervoz.


Kemal Monteno bit će sahranjen uz zvuke pjesme "Sarajevo, ljubavi moja"