BIH

Hoće li Nikšić izdati Kongres SDP-a?

Frakcijski sukobi zbog sirenskog pjeva SDA i DF-a

F. VELE

28.1.2015

Iako je Kongres SDP-a BiH u decembru usvojio rezoluciju u kojoj je nedvosmisleno konstatirano da će ta partija, poražena na izborima te moralno i politički devastirana, nastaviti djelovati kao opozicija i da "neće učestvovati u formiranju izvršne vlasti", niti vlasti pomagati, jučerašnji sastanaka lidera SDA i DF-a Bakira Izetbegovića i Željka Komšića s predsjednikom SDP-a i odlazećim premijerom FBiH Nerminom Nikšićem može se tumačiti kao sirenski pjev u kojem će ta stranka uskoro potpuno stradati.

Mala vrata

Prema saznanjima "Avaza", Nikšić je bliži ideji da prihvati ponudu vlasti da SDP kandidira dopredsjednika Federacije BiH iz reda srpskog naroda i na taj način na mala vrata uđe u vlast, preciznije, da učvrsti partnerstvo i interese SDA i DF-a. Otud su logična sinoćnja tepanja zamjenika predsjednika SDA Bakira Izetbegovića kako "Nikšić ima pozitivan stav", kao i ukazivanje na njegovu i "državotvornu ulogu SDP-a". Istog onog SDP-a čije ljude je, primjerice, Komšić motkama proganjao po Bosni.

No, kako saznajemo, u SDP-u se formiraju dva prilično oštra stava. S jedne strane su oni koji su jasni u stavu da SDP treba biti opoziciona stranka, da su "izvukli pouke iz izbornih rezultata" te da nemaju razloga nasjedati na propagandističke poruke SDA i DF-a (stranaka zapalih u ćorsokak na putu da se što prije domognu političkog plijena) prema kojima je, zapravo, SDP problem u FBiH, a ne oni lideri koji navrat-nanos iz porodičnih razloga žele u vlast.

Takvi u SDP-u shvataju činjenicu da vlast ne može naređivati opoziciji i da SDP može ostati po strani u prljavoj političkoj trakavici. Stav o SDP-ovom opozicionom putu ovih je dana u više navrata ponovio i potpredsjednik SDP-a Slavko Šućur. Mnogo je više  oni koji shvataju zašto je za demokratizaciju bh. društva važno da se SDP ponaša opoziciono kao, primjerice, Savez za bolju budućnost BiH i to otvoreno govore.

Lagumdžijina uloga

S druge strane, u SDP-u postoji, izgleda, mnogo onih, dijelom iz straha od crnih čarapa, a dijelom zbog konformizma, koji žele ostati u vlasti i naredne četiri godine. Kako sada stvari stoje, Nikšić je spreman da se stavi na čelo onih koji bi bili spremni biti upotrijebljeni za jednokratnu upotrebu u partiji SDA i DF-a.

Takav mogući scenarij prepoznao je bivši predsjednik SDP-a Zlatko Lagumdžija, koji smatra da "ni predsjednik Nikšić, ni Predsjedništvo, kao ni Glavani odbor ove stranke ne smiju preinačiti odluku delegata usvojenu na Kongresu SDP-a".

 - Vrlo jasno, mi ostajemo opozicija i dajemo neki rok, nakon kojeg će naši ljudi iz Vijeća ministara, iz Federalne vlade i iz kantona u kojima su, izaći, podnijeti ostavke i ostaviti onima koji tu već jesu, a dio su nove parlamentarne većine, da u tehničkom mandatu to rade. To će biti neki razuman rok, možda 1. mart, Dan državnosti, ili 17. mart, kada ističe četiri godine od formiranja Federalne vlade - poručio je Lagumdžija u izjavi za TV 1.

Dodao je da su aktuelni partneri u formiranju vlasti "u ovih nekoliko mjeseci pokazali da su se zaglavili u raspodjeli plijena, da su se zaglavili u raspodjeli ministarskih mjesta, ko će koliko da ima fotelja, preduzeća", te da  "sada hoće da skrenu priču na potpuno drugu stranu".

Nameće se pitanje hoće li Nermin Nikšić pasti na prvom ozbiljnijem predsjedničkom testu, izdati Kongres SDP-a i napraviti grešku koja će SDP odvesti u političko samoubistvo poput onog Stranke za BiH Harisa Silajdžića. Nema sumnje da bi onima koji ga danas hvale, Izetbegoviću i Komšiću, odgovarao takav put. Nikšiću se takva greška može dogoditi, ali Glavnom odboru SDP-a i članstvu partije, nakon proteklih izbora, ne smije.

Nikšićevi problemi

Ima i onih koji su skloni vjerovati da Nikšić kao iskusan političar razumije pravac u kojem ga žele gurnuti Izetbegović i Komšić, ali da se našao u ozbiljnim problemima.

Suočava se sa sve direktnijim prijetnjama i ucjenama pojedinaca iz SDA, kojima takva ponašanja nisu strana, da ih SDP mora slušati, milom ili silom. Ne treba isključiti ni glasine da se Nikšiću ovih dana učestalo prijeti dosjeima i raznim grijehovima iz proteklog četverogodišnjeg mandata u kojem je izrastao u personifikaciju korumpirane vlasti. Logično je da se Nikšiću javljaju slike Hamdije Lipovače prislonjenog uza zid... Uostalom, dok istina izađe na vidjelo, ma kakva bila, rekli bi SDA-ovci, proteći će dosta Neretve.