GLOBUS

SAD: Bez novih sankcija Iranu

Zakon nije dobio podršku u Kongresu

Fena

27.1.2015

Američki predsjednik Barack Obama dobio je u utorak manevarski prostor u nuklearnim pregovorima s Iranom, pošto zakon kojim se zahtijeva uvođenje novih sankcija Teheranu nije dobio ključnu podršku u Kongresu.

Senator Robert Menendes saopćio je u utorak da su on i nekoliko njegovih kolega demokrata uvjerili predsjednika da neće glasati za nove sankcije Iranu prije 24. marta, kada Senat ponovo zasjeda. Prema prijelaznom sporazumu postignutom u novembru predstavnici tzv. grupe P5+1 (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) i Iran, postavili su rok do 31. marta za postizanje političkog sporazuma o nuklearnom programu Teherana, dok je rok za konačni sporazum 1. juli, naveo je AFP.

- Očigledno je adminstracija iznijela veoma uvjerljiv, snažan dokaz da žele vrijeme, kako bi razgovori urodili plodom - rekao je Mendes, koji je jedan od autora zakona, zajedno sa republikanskim senatorom Markom Kirkom, novinarima.

Menendes-Kirkov zakon podrazumjeva postepeno jačanje američkih sankcija Iranu tokom šestomjesečnog perioda počev od jula, kako bi se izvršio pritisak na iransko rukovodstvo. Obamina administracija smatra da bi takav potez u jeku osjetljivih i historijskih razgovora mogao da ugrozi diplomatske napore.

Prijelazni sporazum postignut je u Ženevi 24. novembra 2013. godine, prema kome je Iran pristao na određene ustupke u pogledu svog nuklearnog programa za ublažavanje sankcija, a stupio je na snagu 20. januara 2014. godine.

Prvi rok za postizanje konačnog sporazuma, nakon dogovora učesnika da prošire razgovore, postavljen je za 24. novembar 2014.

Iran je u novembru saopćio da, u cilju okončanja 12-godišnjeg spora, neće činiti dodatne ustupke u pogledu svog nuklearnog programa, za koji tvrdi da mu je isključiva svrha prozivodnja energije. Nakon isteka ovog roka, drugi je postavljen za 1. jul 2015. godine, podsjeća agencija Tanjug.