GLOBUS

Deset španskih svećenika optuženo za pedofiliju!

Žrtva tvrdi da je zlostavljanje trajalo godinama

Autor:(D. K.)

27.1.2015

Desetorica španskih svećenika optuženi su danas za spolno zlostavljanje djece u postupku pokrenutom nakon što je papa Franjo nazvao žrtvu zlostavljanja kako bi joj uputio izvinjenje u ime Katoličke crkve, pokazali su sudski dokumenti.

Danas 24-godišnji muškarac pisao je Papi kako bi ga izvijestio da je bio zlostavljan u vrijeme kad je bio ministrant. Papa ga je nazvao u avgustu kako bi mu se ispričao, objavio je u novembru španski portal "Religion Digital", što je kasnije potvrdio i sam papa, koji je istovremeno rekao da je naredio provođenje istrage unutar Crkve o tome događaju.

Nadbiskup Granade Francisco Javier Martinez oslobodio je dužnosti nekolicinu svećenika povezanih s tim slučajem, prenio je Dnevnik.hr.

Žrtva je rekla da je zlostavljanje trajalo godinama, od njegove 14. do 17. godine, u kući u predgrađu Granade koju su unajmili zlostavljači, saznaje se iz suda.

Vatikan je prošle godine saopćio da je između 2004. i 2013. iz službe uklonio oko 850 svećenika koji su bili optuženi da spolno zlostavljanje maloljetnika.