KOLUMNE

Sami zidamo bedeme

Komentar dana

Fahir KARALIĆ([email protected])

28.1.2015

Ponuda Evropske unije za BiH, koju su nedavno u Sarajevu predstavili ministri vanjskih poslova Velike Britanije i Njemačke Filip Hemond (Philip Hammond) i Njemačke Frank-Valter Štajnmajer (Frank-Walter Steinmeier), minimum je ispod kojeg Brisel neće ići. No, nedovoljno je to, čini se, pojedinim ključnim akterima na bh. političkoj sceni.

Zajednička izjava o preuzimanju odgovornosti za provođenje reformi, koju je pripremilo Predsjedništvo BiH, još nije usaglašena i spremna za potpisivanje.

Kada prosječan bh. građanin sluša pojedine šefove stranaka kako pokušavaju opravdati svoju nesposobnost da se usaglase u vezi s nekoliko, često uopćenih teza, vjerovatno to ne povezuje s makar jednom proživljenim maltretiranjem na granicama, posebno s Hrvatskom. Izjava je jedno, a trkeljanje na granici daleko od toga.

Šta briga hrvatskog graničara šta je sporno u zajedničkoj izjavi. No, zaboravljamo da, ako Hrvatska uskoro pristupi šengenskom prostoru, s obzirom na to da će to tražiti od 1. jula, a realiziraju se oštrije kontrole na šengenskim granicama, za koje u sklopu borbe protiv terorizma traju pripreme unutar EU, hrvatski graničari trkeljat će nas oštrije nego ikada.

Šengenski bedem uskoro će, nesumnjivo, doći na naše granice, a mi nećemo imati argument da se borimo protiv njega. Naše vlasti do sada su odbijale sve ispružene ruke iz Brisela. Nadati se da nećemo i ovu posljednju, najduže ispruženu.

Nije problem u Briselu, trebamo to shvatiti, koji zarad svoje sigurnosti postavlja bedeme tamo gdje počinje strano tijelo. U ovom slučaju, s obzirom na to da smo sve dalje od EU, mi smo sve više, uprkos geografskoj pripadnosti, strano tijelo za Evropljane. Istina je da Evropljani odlučuju gdje će postaviti svoje bedeme. Još je brutalnija istina da im mi, zbog nesposobnih vlasti, pomažemo da ih sagrade na našoj granici.