GLOBUS

Srbija otvara pregovaračka poglavlja s EU tek u junu ili oktobru

Pisanje beogradskih medija

Fena

27.1.2015

Bruxelles razmatra dvije mogućnosti za organiziranje međuvladine konferencije na kojoj bi bila otvorena prva pregovaračka poglavlja sa Srbijom, tvrdi danas beogradska štampa pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore u sjedištu Europske unije. 

Po saznanjima "Večernjih novosti", dva moguća datuma za zakazivanje sljedeće međuvladine konferencije sa Srbijom su 25. juna ili 15. oktobra, a odluka o tome će slijediti vjerojatno u martu.

"Sljedeće podvlačenje crte na listi zadaća koje su stavljene pred Beograd i konačno određivanje termina za sljedeći korak u integracijama, trebali bi biti u martu, kada će se na Europskom vijeću okupiti predsjednici i premijeri država članica", tvrde "Večernje novosti".

Po saznanjima lista, iz EU je već signalizirano da će ključ za otvaranje prvih poglavlja, osim primjene bruxelleskog sporazuma između Beograda i Prištine, biti i ispunjavanje dodatnih zadaća iz niza područja. 

"Bruxelles očekuje i maksimalnu kooperativnost srpske skupštine oko usvajanja zakona i nužnih propisa za primjenu dogovora iz bruxelleskog sporazuma", navode "Večernje novosti".

Na popisu obveza, kako navodi list, pobrojani su, među ostalim, bolji tretman za nevladine organizacije i veće uključivanje civilnog sektora u pregovarački proces, jačanje kontrole obavještajnih službi i agencija te medijske slobode. 

List ocjenjuje da će "sljedećih tjedana biti pojačani i pritisci na Beograd da uskladi svoju vanjsku politiku s EU, poglavito kada je riječ o sankcijama prema Rusiji".

Nakon prošlogodišnjih izvanrednih parlamentarnih izbora i formiranja nove vlade na čelu s Aleksandrom Vučićem i koalicijom Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije optimistične poruke iz srbijanske vlade bile su da bi prva pregovaračka poglavlja mogla biti otvorena u prosincu 2014. ili siječnju ove godine, ali je Bruxelles procijenio da Srbija za to još nije spremna.