REGION

HAOS U PRIŠTINI Pogledajte kakva pustoš je ostala na ulicama nakon nasilnih protesta

Desetine povrijeđenih, demonstranti otjerani iz centra grada

Redakcija

27.1.2015

Nasilne demonstracije u Prištini, u kojima je prema podacima Kosovske policije povrijeđeno 44 policajca i oko 50 demonstranata, okončane su, ali je na ulicama raspoređen veliki broj pripadnika sigurnosnih snaga.

Demonstranti zahtijevaju ostavku ministra za povratak Aleksandra Jablanovića, a dodatni povod za protest bila je i vladina odluka da iz skupštinske procedure povuče zakon kojim bi se omogućilo da Trepča postane javno preduzeće u vlasništvu Vlade.  

U kasnim popodnevnim satima policija je uspjela da potisne demonstrante iz centra grada i ulica koje vode prema zgradi Vlade Kosova.

Policijska akcija, uključujući upotrebu vodenih topova, dimnih bombi, suzavca i u nekoliko slučajeva gumenih metaka, trajala je više od tri sata.

U policiji je rečeno da su tokom akcije povrijeđena 44 policajca, od kojih su petorica zadobila teže povrede nanesene tupim predmetima i kamenicama.

"Jednom policajcu je slomljena noga", navode u policiji i dodaju da se svi povrijeđeni poslije ukazane ljekarske pomoći u Kliničkom centru u Prištini nalaze van životne opasnosti.

U policiji su odbili da potvrde navode dežurnog ljekara Hitne službe Cura Đocaja da je deset lica povrijeđeno gumenim mecima.

Policija je potvrdila da je gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti, koji je tokom popodneva priveden, nakon saslušanja pušten na slobodu.

"Protiv njega je podnesena prijava sudiji za prekršaje", kažu u policiji i navode da je skoro cijelo rukovodstvo pokreta "Samoopredjeljenje" učestvovalo u nasilnim demonstracijama i da je njih nekoliko zadržano do saslušanja u policiji.

U policiji kažu da demonstranti i dalje prijete javnom redu i miru u Prištini pošto se pristalice "Samoopredjeljenja" okupljaju u naselju "Tri šešira", gdje je sjedište grupe građana kosovskih Albanaca.

Saobraćaj prema centru grada je obustavljen.

Policija provodi rigorozne mjere kontrole saobraćaja, ne dozvoljavajući kretanje prema centru, posebno prema naselju Dragodan gdje se nalaze sjedišta ambasada zapadnih zemalja.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu, Tracey Jacobson je povodom današnjeg protesta u Prištini ukazala da je uništavanje imovine kriminalni čin.

Ambasadorica Jacobson je napisala na Twitteru: "Miran protest je demokratsko pravo. Uništavanje javne i privatne imovine je kriminalni akt".

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga je upozorila da su neprihvatljivi haos i nasilje na ulicama Prištine, pozvala građane na red i mir, a političke partije da kroz dijalog riješe otvorena pitanja.

Protesti, koji su nastavak demonstracija od subote u kojima je također bilo sukoba, su organizovani zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića, ali i zahtjeva da kombinat Trepča postane javno preduzeće.