BIH

Makić svjedočio o silovanju majke

Na suđenju za zločine u Odžaku

Fena

27.1.2015

Na suđenju za zločine počinjene u Odžaku, svjedok Tužilaštva BiH je rekao da je njegova majka silovana nakon odvođenja iz kuće poznanika u ljeto 1992. godine. 

Risto Makić je kazao kako je u toj kući bio sa majkom i bratom kada su u noćnim satima početkom juna 1992. došli naoružani uniformisani muškarci. 

On je kazao kako je među njima prepoznao Iliju Jurića zvanog Bekrija, te po glasu optuženog Marijana Brnjića. Naveo je kako ga je Brnjić udario puškom u leđa, a da je majci rečeno da ide dati izjavu. 

- Vratila se sva poderana, krvava, vidno iscrpljena i jedva je hodala - rekao je svjedok, koji je u to vrijeme imao 16 godina. 

U kući je, kako je ispričao, čuo majku kako jednoj osobi govori da je silovana. Dan poslije, kako je kazao, Vojna policija Hrvatskog vijeća obrane (HVO) odvela je njegovu majku ljekaru u Odžak. 

Makić, čija je majka preminula u toku istrage, kazao je kako ona nije vojnim policajcima govorila o počiniocima silovanja. 

Svjedok je rekao kako mu je majka poslije pričala da je među muškarcima koji su je odveli prepoznala Brnjića, a nakon što ga je pitala gdje je vode, on je kazao da će joj ubiti djecu ako ikome kaže da ga je prepoznala. 

Tužilaštvo BiH tereti Brnjića, Martina Barukčića, te Pavu i Iliju Glavaša, bivše pripadnike 102. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), da su žene srpske nacionalnosti silovali, tukli, zlostavljali, ponižavali i prijetili im. 

Optuženi Brnjić je pitao svjedoka kako ga poznaje, na što je on rekao da ga zna s fudbalskog igrališta.

- Vi ste mlađi od mene deset godina i kažete da smo se igrali - upitao je optuženi, a Makić je pojasnio kako je bio na igralištu očekujući da ga stariji pozovu ako bude nedostajao igrač. 

On je kazao kako je optuženog na igralištu viđao od 1988. godine do 1991. godine, na što je Brnjić rekao da se 1987. godine oženio i otišao u Švicarsku te nikada nije došao na fudbal. 

Branilac Rifat Konjić je kazao kako svjedok nikada nije razgovarao sa optuženim Brnjićem. 

- Nisam razgovarao, ali je čovjek pričao - odgovorio je Makić. 

Branka Praljak, braniteljica optuženog Pave Glavaša, pitala je svjedoka je li mu majka rekla ko su mogući počinioci, na što je on odgovorio "Marijan Brnjić, Martin Barukčić, Ilija Glavaš, Pavo Glavaš, Ilija Jurić i Jozo Barukčić".

Kako je dodao Makić, majka nije bila sigurna za Jozu Barukčića i Iliju Jurića, dok je na dodatno pitanje braniteljice Praljak rekao da je braću Glavaše prepoznala po glasu. 

On je kazao kako mu nije poznato da se protiv Ilije Jurića vodi postupak za silovanje njegove majke. 

Branilac Senad Bilić je rekao kako Ilija Glavaš nije optužen za silovanje svjedokove majke. Svjedok je kazao kako je i Martina Barukčića također viđao na igralištu, što je optuženi negirao, rekavši kako je "akademski obrazovan". 

- Vrijeđate me tu da nepismeni ljudi igraju fudbal - odgovorio je Makić. 

Novinar je bio isključen sa jednog dijela njegovog svjedočenja. 

Suđenje se nastavlja 10. februara, javlja Birn.