REGION

Mustafa i Thaci: Protest u Prištini je napad na kosovske institucije

Pokušaj da se vlast preuzme nasiljem

Fena

27.1.2015

Premijer i zamjenik premijera Kosova Isa Mustafa i Hashim Thaci ocijenili su da su današnji prosvjedi u Prištini napad na kosovske institucije i pokušaj da se vlast preuzme nasiljem, javlja Tanjug.

 Na izvanrednoj konferenciji za novinare, Mustafa je rekao da se vlast dobiva glasovima, a ne nasiljem na ulici. Zahvalio je policiji za profesionalizam i pozvao na toleranciju i međuetničku toleranciju.

Upitan hoće li smijeniti ministra Aleksandra Jablanovića, kosovski premijer je rekao da razlog za današnje prosvjede nisu ni Jablanović ni Trepča, naglasavajući da su danas pozivi demonstranata bili za rušenje vlade, a ne Jablanovića.

Mustafa je naveo da nitko nema pravo da ugrožava ustavni poredak i istaknuo da je pitanje Jablanovića samo izgovor za planirane scenarije.

Danas su uništeni trgovi u centru Prištine i to je neprihvatljivo, jer su ih građani platili svojim znojem, zaključio je Mustafa.

Zamjenik premijera Hashim Thaci je rekao kako su danas oporbeni politički subjekti pokušali nasiljem preuzeti vlast.

Po njegovim riječima, slike koje idu u svijetu danas iz Prištine su vrlo loše za Kosovo i nanose štetu Kosovu u svakom smislu.

"Moramo se naučiti prihvatiti rezultate izbora kao i to da nijedna politička partija nema pravo davati ultimatume policiji", rekao je Thaci, koji je pozvao oporbu da demokratskim putem u kosovskim institucijama traži rješenje problema, a ne na ulici.