BIH

Pljenidba imovine šehidskoj porodici u Tuzli

Radi naplate novčanog potraživanja

M. Ahmedić

27.1.2015

Članovi Sindikata solidarnosti Tuzla i bivši radnici Hotela "Tuzla", danas su se u Gornjoj Tuzli okupili ispred kuće svoje kolegice Senade Mešanović. 

Razlog ovog okupljanja su sudski izvršitelji Općinskog suda Tuzla, koji su došli u popis imovine Mešanovićevoj radi naplate novčanog potraživanja u iznosu od 19.233.17 KM, u izvršnom predmetu tražioca izvršenja Hypo Alpe Adria Bank.

- Došli su i popisali, ali nemaju šta, sve stvari što imam su stare. Imam samo dvoje djece, koja su obrazovana, a nigdje ne rade. Muž mi se borio za ovu državu i poginuo 1992. godine, da bi ja sad doživjela ovu sramotu. Kao šehidska porodica sam sa ostalim kolegama ostala bez posla u Hotelu "Tuzla", uz to nam Ram Invest, kao novi vlasnik hotela, koji je trebao ovaj kredit po ugovoru sa radnika preuzeti na sebe, to nije uradio. Dosta što smo dobili otkaz, još nas terete za ove ogromne kredite. Oboljela sam, srce mi radi samo 40 posto, ovo je užas od države, šta rade s nama - kazala je Mešanović. 

Istaknula je da je glavni krivac za ove probleme, koji se događaju i ostalim obespravljenim radnicima, kako kaže, sudovi i tužilaštva koji ne procesuiraju predmete kriminalne privatizacije, te ih samim tim prikrivaju.

senada-meu0161anoviu0107-pri-potpisivanjuu-zakljuu010dka

Foto: M. Ahmedić (Senada Mešanović pri potpisivanju zaključka)

Sakib Kopić, predsjednimk Sindikata solidarnosti je kazao da su došli pred kuću Mešanovićeve, kako bi je podržali, jer taj kredit koji ona ima, tvrdi, treba da vraća Ram Invest, firma koja je kupila Hotel "Tuzlu", a ne radnici.

- Danas je trebala da bude izvršena plijenidba imovine u vlasništvu Mešanovićeve. Mi smo ispred sindikata došli da je podržimo, jer Ram Invest nije ugovorom ispunio obaveze, od kojih je bilo i preuzimanje kredita od radnika, a na nezakonit način se uknjižio kao vlasnik hotela. To je omogućio Zijad Hasanhodžić, tadašnji direktor Agencije za privatizaciju TK-a. Ovo je sramota da se dolazi jednoj šehidskoj porodici - podvukao je Kopić. 
 
Sudski izvršitelji su obišli prostorije Mešanovićeve i napravili zaključak u kojem su naveli da ne posjeduje ništa od pokretne imovine koja bi mogla da se izuzme za izvršenje naplate novčanog potraživanja, što je Mešanovićeva i potpisala.

Članovi Sindikata solidarnosti i ostali bivši radnici Hotea "Tuzla" razišli su se kućama, te najavili da će se sutra, kao i svake srijede, okupiti ispred Suda i Tužilaštva TK-a.