LIFESTYLE

VIDEO Trenutak u kojem gotovo slijepa majka prvi put vidi dijete

Zahvaljujući posebnim naočalama

(B.P.)

27.1.2015

Posebne naočale kompanije eSight omogućile su slijepoj Kathy Beitz da vidi svoju bebu.

Ovoj 29-godišnjoj majci dijagnosticirana je Stargardtova bolest, genetska bolesti koja uzrokuje degeneraciju središnjeg dijela mrežnice, odnosno makule, kad je imala 11 godina. I iako još djelomično ima periferni vid, izgubila je vid u središtu vidnog polja i stoga je gotovo slijepa, prenosi CBC. 

Ali, veliku promjenu u njenom život donijele su spomenute naočale, koje su joj omogućile da prvi put vidi sina Aksela koji je sad star nekoliko sedmica, prenosi Index.hr.

- Čim sam dobila naočale, jedva sam čekala staviti ih. Vidjela sam da ima stopala i nožne prste kao moj muž i da ima moje usne - kazala je Kathy i dodala - Moj suprug i ja doživjeli smo iskustvo gledanja svog novog djeteta, povezivanja s njim i zaljubljivanja u njega-. 

eSight je opremljen kamerom koja se nalazi na korijenu nosa osobe koja ih nosi. Prizori koje snima izoštreni su i projektovani na ekrane ispred očiju.

- Njihove oči zapravo vide više kad gledaju u ekrane, nego svojim prirodnim vidom - kazao je glasnogovornik kompanije.

I dok uređaj ne može pomoći ljudima koji su u potpunosti slijepi, može se prilagoditi da pomaže nizu očnih oštećenja. Korisnik može prilagoditi kontrast, svjetlinu, sjene. 

- Kad sam saznala da ću dobiti naočale, bila sam jako uzbuđena. Znala sam da ću moći čitati knjige bebi i biti dijelom čitavog iskustva odgoja... To je mojim roditeljskim sposobnostima dalo golemu nezavisnost - dodala je Beitz.