GLOBUS

SKANDAL Putina optužili da je pedofil!

Istraga o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka

(B.P.)

27.1.2015

Danas je počela dugo očekivana zvanična istraga o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, koji je otrovan u Londonu 2006. Tokom procesa podsjećalo se na tvrdnje koje je Litvinjenkove iznosio neposredno pred smrt, a u kojima optužuje Putina za trovanje, i čak navodi da je predsjednik Rusije predofil, prenosi Telegraf.

Britanske vlasti su danas otvorile dugo očekivanu zvaničnu istragu o smrti bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinjenka, koji je preminuo nakon trovanja radioaktivnim polonijumom-210 dok je pio čaj u jednom londonskom hotelu. Tokom istrage ruski predsjednik Vladimir Putin je optužen da je pedofil.

aleksandar-litvinjenko-ap-670x447

Foto: Agencije (Aleksandar Litvinjenko)

Istražna komisija u Londonu pokušaće da sazna ko stoji iza ubistva koje je godinama kamen spoticanja u odnosima Moskve i Londona.

Tokom iznošenja dokaza o trovanju Litvinjenka radioaktivnim polonijumom-210 dok je pio čaj u jednom londonskom hotelu sve usmjerava na jasan pokušaj tužilaštva da dokaže da je nalogodavac ubistva Putin.

Istraga je očigledno usmjerena na to da se za smrt Litvinjenka optuži predsjednik Rusije Vladimir Putin, ali da se on istovremeno i diskredituje.

O ovom suđenju na Twitteru izvještava i urednik britanskog Telegrafa.

twitter

Foto:Twitter

Tako je tokom iznošenja dokaza navedeno da Litvinjenko koji je otvoreno radio protiv Rusije izjavio da je Putin pedofil, kao i da je polonijumom kojim je on otrovan moglo da bude izloženo “pola Londona”.

U pismu koje je napisao na samrti, Litvinjenko je naveo da vjeruje da je ruski predsjednik Vladimir Putin umiješan u njegovo ubistvo nakon što je on javno kritikovao šefa države koji je, takođe, nekada bio agent sovjetskog KGB-a.

Pored toga, Litvinjenko je optužio Putina i da je nalogodavac ubistva ruske novinarke naklonjene opoziciji Ane Politkovskaje.

alexandar

Foto: Agencije (Aleksandar Litvinjenko)

Litvinjenko je preminuo nekoliko dana nakon trovanja, a britanska policija je nakon njegove smrti identifikovala ruskog špijuna koji je prešao u poslanike, Andreja Lugovoja, kao glavnog osumnjičenog i izdala potjernicu za njegovim bivšim kolegom agentom Dmitrijem Kovtunom

U istrazi je navedena i izjava anonimnog svjedoka koji je rekao da mu je Kovtun priznao da želi da ubije Litvinjenka jer je on izdajnik.

Konačnu odluku o tome ko je odgovoran za smrt Litvinjenka donijeće Kraljevski sud pravde u Londonu.