BIH

Komšić: Ako SDP neće predložiti svog kandidata, onda je vrijeme za novu priču o formiranju vlasti u Federaciji

Sastanak lidera SDA, DF i SDP-a u Sarajevu

M. Aš.

27.1.2015

16:30 Uoči sastanka lidera SDP-a, DF-a, i SDA, Željko Komšić, predsjednik Demokratske fronte je izjavio da vjeruje da će se riješiti situaucija oko izbora potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda do sjednice Doma narada Parlamenta FBiH u petak

- Ja zaista želim da se raspetlja ova situacija. To sam već rekao - sa DF-om ili bez DF-a.  Jasno je da SDP ima najveći broj zastupnika iz reda srpskog naroda u Parlamentu FBiH što im daje legitimitet da se pita ko je ta osoba. No, predsjednik Nikšić se nalazi u neogodnoj situaciji jer postoje neke izjave, ne od strane Nikšića nego od drugih u SDP-u, da žele biti dio opozicije. Stojim pri stavu da SDP bude dio rješenja ove situacije, rekao je Komšić

On je pojasnio da se ova situacija može riješiti i na drugi način. A to već podrazumjeva određenu političku trgovinu kojoj smo svjedoci već nekoliko godina, kazao je.

- Iskreno da vam kažem, ja nisam spreman da učestvujem u takvim stvarima - "ti meni ovo, ja tebi ono".

On je kazao da DF ostaje pri svom kandidatu Slobodanu Šoji za potpredsjednika Federacije ali da treba sačekati šta će biti na sastanku te da li će taj prijedlog dobiti podršku.

Komšić je, na konstataciju novinara da je SDP odlučio da neće predlagati svog kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, kazao:

- Ako je to njihov definitivni stav, onda je vrijeme za novu priču o formiranju vlasti u Federaciji

 

Socijaldemokratska partija BiH (SDP) je opozicija i to će i ostati - kazao je danas u Sarajevu predsjednik Glavnog odbora SDP-a Goran Ljubojević nakon sjednice Predsjedništva ove stranke. 

Najavio je da će se predsjednik SDP-a Nermin Nikšić danas sastati s predstavnicima stranaka SDA i DF-a, na kojem će se razgovarati o formiranju federalne vlasti. 

- Smatram da se ništa bitno neće desiti na ovom sastanku prije sjednice Glavnog odbora koja će biti održana u subotu, 31. januara - istakao je Ljubojević. 

Podvukao je da stranke u vlasti mogu same formirati vlast te da SDP neće predložiti kandidata za potpredsjednika FBiH i potpredsjedavajućeg Doma naroda FBiH. 

- Možda ćemo podržati drugog kandidata, ali smatram da se SDP bespotrebno uvlači u ovu priču - zaključio je. 

Kada je u pitanju formiranje vlasti u FBiH, trenutno se čeka da se lista za predsjednika i potpredsjednike Federacije dopuni kandidatom za potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. 

Klub delegata hrvatskog naroda za predsjednika Federacije predložio je Marinka Čavaru (HDZBiH) iz reda hrvatskog naroda, dok je iz reda bošnjačkog naroda za potpredsjednicu FBiH predložena Melika Mahmutbegović (SDA). 

Za predsjedavajuću Doma iz reda hrvatskog naroda izabrana je Lidija Bradara (HDZBiH), a za potpredsjedavajućeg iz reda bošnjačkog naroda Jasenko Tufekčić (SDA). 

Po Ustavu Federacije BiH i Poslovniku Doma naroda kandidati za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH su oni koji imaju podršku trećine delegata iz kluba odgovarajućeg naroda. 

Također, još nema kandidata iz reda srpskog naroda za potpredsjedavajućeg Doma naroda FBiH.

Dakle, kandidat za potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda treba dobiti povjerenje četiri delegata iz Kluba srpskog naroda, a potom ići na potvrđivanje u oba doma Federalnog parlamenta.

 

Sastanak lidera SDP, SDA i DF, Nermina Nikšića, Bakira Izetbegovića, te Željka Komšića zakazan je za večeras u zgradi Predsjedništva BiH kako bi riješila deblokada Doma naroda Federacije.

Sastanak je trebao biti održan jučer, ali je zbog službenog putovanja Bakira Izetbegovića u Saudijsku Arabiju otkazan.

Večeras bi se trebalo donijeti konačna odluka o tome ko će biti kandidat potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda, kao bi u petak na sjednici Doma naroda bio moguć izbor čelnika Federacije, ali i mandatara Vlade FBiH.

No, predsjednik SDP Nermin Nikšić i Demokratske fronte Željko Komšić, sastali su se sinoć u strogoj tajnosti u zgradi Vlade Fedaracije BiH u Sarajevu, a kako saznajemo, tema sastanka bila je riješavanje deblokade Doma naroda Parlamenta FBiH.

Ovu informacija potvrđena nam je danas iz više izvora iz Demokratske fronte. No nije poznato da li je postignut dogovor oko toga da li će SDP predložiti svog člana za potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda, kako bi bio odlokiran izbor čelnika Federacije, te mandatara Vlade FBiH.