REGION

Više desetina povrijeđenih u sukobu policije i demonstranata u Prištini

Suzavcem i vodenim topovima policija ratjerivala učesnike antivladinog protesta

(Dž. Č.)

27.1.2015

U Prištini su se danas sukobili policija i učesnici antivladinog protesta, a policija je upotrijebila suzavac i vodene topove kako bi rastjerala demostrante.

Kako prenosi Tanjug, u sukobu ima više desetina povrijeđenih sa obje strane.

Na početku protesta generalni sekretar Pokreta "Samoopredjeljenja" Dardan Molićaj dao je ultimatum policiji da u roku od 15 minuta ukloni metalne barikade postavljene oko zgrade kosovske vlade, rekavši da su ovo mirni protesti i da barikade nisu potrebne, a pošto organi reda nisu reagovali okupljeni su krenuli prema zgradi vlade.

Policija je na to reagovala i uz suzavac rastjerala demonstrante. Tom prilikom povrijeđeno je desetine demonstranata koji su zbog suzavca zatražili ljekarsku pomoć, a među njima je i šef parlamentarne grupe "Samoopredjeljenja" u kosovskoj skupštini Visar Imerija, a povrijeđenima je pomagao i gradonačelnik Prištine Špend Ahmeti.

Među učesnicima protesta su i lideri "Samoopredjeljenja" Albin Kurti, koji je kako se tvrdi povrijeđen, Alijanse za Budućnost Kosova Ramuš Haradinaj, kao i Inicijative za Kosovo Fatmir Ljimaj.

Prema riječima portparola Kliničkog centra u Prištini povrijeđeni su van životne opasnosti.

Saopštenjem se oglasila i kosovska policija koja kaže da su demonstranti provocirali policiju gađajući ih sa raznim predmetima te da je zbog toga preduzela odgovarajuće mjere.

U saopštenju se navodi da policija priznaje pravo na proteste, ali ne i provociranje policije. Portparol kosovske vlade Arban Abraši je za Radio Kosova rekao da su demonstracije imale političku konotaciju i da nemaju nikakve veze sa zahtjevima koji su predstavljeni.

Sa druge strane, šefica parlamentarne grupe Alijanse za Budućnost Kosova Donika Kada je rekla da će se demonstracije nastaviti sve do ispunjena zahtjeva, dodavši da ako premijer Isa Mustafa ne preduzme mjere onda će tražiti i njegovu smjenu.

Kako javljaju prištinski mediji, do sada je uhapšeno više osoba, među kojima je i gradonačelnik Prištine i potpredsjednik Pokreta "Samoopredjeljenje", Špend Ahmeti.

Protesti, koji su nastavak demonstracija od subote u kojima je također bilo sukoba, su organizovani zbog izjava ministra u Vladi Kosova Aleksandra Jablanovića, ali i zahtjeva da kombinat Trepča postane javno preduzeće.

Demonstranti su nosili zastave Albanije, parole "Jablanović napolje", "Trepča je naša", "Tači je lopov", "Isa igra kako Srbija kaže","Sa lopovima nema države", "Trg je naš nije vladin", "Dole vlada"...

Sukobi su nastavljeni te je policija dovezla i vodeni top kako bi rastjerala jednu grupu od više stotina učesnika protesta.