BIH

Vlasti u strahu od novih protesta: Policija prati pojedince, grupe, pa i Facebook

Kad se masa zatalasa...

Am. KOVAČ

27.1.2015

Kako se bliži godišnjica velikih socijalno-ekonomskih protesta u BiH, kada su deseci hiljada prevarenih građana, obespravljenih radnika, osiromašenih penzionera i mladih, prvo u Tuzli, a potom i u drugim gradovima u zemlji, na ulicama ispoljili dio dvodecenijskog akumuliranog nezadovoljstva, nervoza unutar bh. vlasti sve više rate.

Novi 7. februar

To potvrđuje i informacija policijskog komesara MUP-a Kantona Sarajevo Vahida Ćosića, koji je na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu kazao da se, "u saradnji s drugim policijskim agencijama, prate pojedinci i određene grupe", kao i društvene mreže, odnosno Facebook.

Ćosić je rekao da se na Facebooku prate aktivnosti "nepoznatih, kao i poznatih osoba".

Međutim, rekao je da "zasad nema nikakvih naznaka da bi moglo doći do nereda".

protesti-novi2015

Jedna od poruka Facebook grupe nezadovoljnih: Vlasti moraju raditi

Podsjetimo, ogorčeni još više nego prošle godine, građani na društvenoj mreži Facebook najavljuju vlastima da se uskoro može dogoditi novi 7. februar. Grupa pod nazivom "7. februar 2015", kojoj se za vrlo kratko vrijeme pridružilo skoro 900 korisnika, poziva građane na mirne proteste u februaru pod motom "Domovina je tvoja, uzmi je sebi".

U osam bh. gradova ovih je dana formirana "Mreža 5F7", u koju su se uključili sindikati, kao i mnoge organizacije i udruženja nastala nakon prošlogodišnjih februarskih protesta.

Odjek u Evropi

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova Nermin Pećanac poručio je nadležnim institucijama da rade svoj posao.

- Ovim putem javno poručujem onima koji su izabrani i u vlasti da rade svoj posao da nam se ne bi ponovili februarski neredi. Nema tog pendreka, odnosno policijske palice koja može riješiti ekonomska i socijalna pitanja u bilo kojoj državi. I zato u ime MUP-a KS  pozivam sve institucije da rade svoj posao - kazao je Pećanac.

Demonstracije koje su historijske i najvažniji društveni događaj u postdejtonskoj BiH odjeknule su širom Evrope, a nema međunarodnog zvaničnika koji otad nije spomenuo demonstrante i njihove zahtjeve.

No, iako su građani prije godinu srušili vlade u četiri kantona - Sarajevskom, Unsko-sanskom, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom, te postavili pred vlasti na svim nivoima brojne zahtjeve, otad do danas ništa se nije promijenilo.