DIJASPORA

Ovacije Zekiji Suman i grupi “Sevdah”

Roterdam: “Druženje uz sevdah”

Autor:A. Hu.

27.1.2015

Dopunska škola na bosanskom jeziku “BiHRO” iz Roterdama bila je domaćin vrlo uspješnog koncertnog programa pod nazivom “Druženje uz sevdah”.

Volonteri aktivne bh.škole predvođeni direktoricom Amrom Osmanbašić-Omeragić ugostili su prof. Zekiju Suman iz Tuzle, doajena bh. sevdalinke prvo na jutarnjoj nastavi s djecom gdje je održala dva časa, a potom i na koncertu.

Prepuna dvorana glasno je pjevala s Zekijom poznate sevdalinke: “Donju Tuzlu opasala guja”, “Sejdefu majka buđaše”, “Čudna jada od Mostara grada” i druge a ovacije je dobila i holandska grupa “Sevdah”, s vokalnim solistom Petrom Terpstra, posebno nakon izvedbe himne “Jedna si jedina”.

Publici se predstavio i domaći sastav “Trend” a roditelji, djeca, polaznici škole, kao i mnogobrojni gosti iz cijele Holandije, vrlo zadovoljni onim što su čuli, sve učesnike programa nagradili su dugim aplauzom.

U sklopu programa predstavljena je i knjiga “Sevdah”, prof. Seada Siočića, umjetničkog rukovodioca grupe “Sevdah” koju čine holandski muzičari.

Volonteri “BiHRO” ponovo su gostima priredili bogatu zakusku na kraju programa a nije izostalo ugodno druženje i razgovor s gostima.