DIJASPORA

ARNEM Pedesetak plaćenih kurbana nisu kupljeni u BiH za 2014 godinu!?

IZ Bošnjaka Holandije: Nove afere i skandali

Autor:A. Hu.

27.1.2015

Pedesetak plaćenih kurbana iz bošnjačkih džemata u Holandiji nisu isplaćeni iz blagajne Islamske zajednice Bošnjaka Holandije (IZBN) na račun Rijaseta IZ BiH za 2014 godinu, saznaje "Dnevni avaz" iz pouzdanih izvora.

Slučajno otkriće izazvalo je nevjericu i žestoke reakcije iz džemata koji su mjesecima živjeli u uvjerenju da su njihovi kurbani zaklani u domovini. Tako je IKC “Bošnjak” iz Arnema tražio po hitnom postupku povrat novca od Mirsada Djedovića, blagajnika Izvršnog odbora IZBN, krovne organizacije deset džemata, što je on i učinio. Na račun IKC “Bošnjak” vraćeno je 3.780 eura za 21 kurban koji je preko Rijaseta trebao biti kupljen i zaklan u oktobru u BiH.

Vijest nam je potvrdio Ibrahim Majlović, predsjednik džemata iz Arnema razočaran neshvatljivim nemarom IO IZBN koji je nakon otkaza Nermin ef. Čanića iz džemata Roterdam u maju prošle godine u rukama samo dva čovjeka koji ne odgovaraju nikome jer Skupština IZBN ne zasijeda već dvije godine. Obavezu su ispunili samo džemati koji su, poučeni ranijim iskustvima, novac uplatili direktno na bankovni broj Rijaseta. Blagajnik Djedović se IKC “Bošnjak” izvinio, kako smo saznali u Arnemu, i uredno vratio novac, ali odgovora zašto kurbani nisu uplaćeni nije ponudio.

- IZBN se ovim povodom obratio džematlijama šta žele da se uradi sa sredstvima uplaćenim za kurbane. Zbog neostvarenja nijjeta IZBN je prinuđena razmotriti mogućnost klanja kurbana u Holandiji, rekao je blagajnik Djedović na upit "Dnevnog avaza" ponovo ne navodeći razloge neplaćanja kurbana koji je doveo do nove krize u u IZBN.

ibrahim-majlovic-predsjednik-ikc-bosnjak-arnem

Ibrahim Djedović

Odgovornost za nečuven skandal u IZBN ne preuzima ni ef. Čanić, još uvijek s Rijasetovim ovlastima Glavnog imama iako nezaposlen. Naši izvori tvrde da je totalna konfuzija u radu IZBN upravo posljedica otkaza ef. Čanića s čim nisu bili zadovoljni ni u Rijasetu IZ BiH u Sarajevu.

Prije nekoliko dana hadži Begzad Nakičević, delegat u Skupštini IZBN uputio je inicijativu predstavničkom tijelu deset džemata da blagajnik Djedović ‘što prije vrati novac od neprijavljenih i neuplaćenih kurbana za 2014 godinu svim dzematima i pojedincima kao što je to učinjeno prema IKC “Bošnjak” Arnem”.

U IZBN napominju da je sličan skandal izbjegnut i pretprošle godine, a sada očekuju reakciju Rijasetovog Ureda za dijasporu jer Kurban bajram je bio 4 oktobra i od ispunjenja vjerske dužnosti za prošlu godinu velikog broja Bošnjaka Holandije jasno je da neće biti ništa.

- Ovim putem nemam namjeru lično kriviti bilo kojeg pojedinca, već ukazati na činjenicu da bi se vraćenjam novca bar djelimično pokrila ogromna moralna i materijalna šteta a za počinjeni grijeh ćemo svi ako Bog da odgovarati pred Gospodarom, stoji u proglasu Begzada Nakičevića članovima Skupštine IZBN.