REGION

Opozicija ponovo protestuje u Prištini, policija suzavcem pokušala rastjerati demonstrante

Nakon što Vlada nije ispunila ultimatum sa protesta u subotu

Redakcija

27.1.2015

Policija je danas suzavcem krenula da rastjera demonstrante na protestu ispred institucija u centru Prištine, koje je organizovala kosovska opozicija na čelu sa pokretom Samoopredjeljenje, sa zahtjevom za smjenu ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića.

"Dole Jablanoviću, dole Srpska", "Isu dajemo, Trepču ne dajemo", "Trepča je naša", uzvikuju demonstranti koji su se okupili ponovo u ponedeljak, nakon što Vlada nije ispunila ultimatum sa protesta u subotu da se Jablanović smijeni, odnosno nije ni razmatrala ovaj zahtjev, prenosi Slobodna Evropa.

Policija Kosova je unapred bila metalnom ogradom ogradila zgradu Vlade i Skupštine, ispred kojih su stacionirane specijalne jedinice. Demonstranti su dali ultimatum 15 minuta policiji da ukloni barikade, a nakon što to nije učinjeno, krenuli su na policiju koja je reagovala bacanjem suzavca.

Današnjim protestima nisu se pridružile organizacije kao što su "Pozivi majke" i "Udruženja veterana rata". 

p2

Foto: Slobodna Evropa

Na protestu se zahtijeva i da se kombinat Trepča proglasi javnim preduzećem. Premijer Kosova je u ponedeljak kazao da je demokratsko pravo građana na protest, ali je osudio vandalizam koji se desio u subotu kada je grupa demonstranata polomila stakla na zgradi Vlade. 

Nezadovoljstvo prema Jablanoviću je izraženo nakon što je na Badnji dan u Đakovici žene i demonstrane koji su sprečili prolaz autobusa sa raseljenim Srbima nazvao "divljacima", za šta je od njega traženo izvinjenje.

Aleksandar Jablanović je u ponedeljak na sjednici Vlade ponovio da je njegova izjava bila pogrešno svaćena, a ranije je od majki u Đakovici zatražio i javno izvinjenje. 

Inače Policija Kosova je izradila je operativan plan za današnje proteste koji podrazumijeva povećane bezbjednosne mjere kako bi se garantovao javni red, mir prije, tokom i poslije protesta, i kako bi protest prošao bez incidenata. 

Iz policije su naveli da se neće tolerisati bilo kakva vrsta nasilja, mogućih napada nad fizičkim ili pravnim licima, kao ni oštećenje imovine privatnih ili društvenih lokala. 

Protesti u subotu eskalirali su kada je grupa demonstranata kamenjem gađala vladu, na koje je policija intervenisala. Toga dana, povređeno je je 19 policajaca, četvoro građana, a privedena 22 demonstranata.