BIH

Vlada RS-a portošila svih 612 miliona KM od prodaje "Telekoma Srpske"

Premijerka Cvijanović tvrdi namjenski

Autor:Fena

27.1.2015

Vlada Republike Srpske je potrošila svih 612 miliona KM, koliko je imala na raspolaganju u okviru Ekonomsko-socijalne komponente od prodaje „Telekoma Srpske“, a premijerka RS-a Željka Cvijanović navodi da su sredstva trošena namjenski, za, kako kaže, bezbroj puteva, sanacije škola i bolnica.

Prodajom „Telekoma“, 2007. godine Republika Srpska  je dobila milijardu i 260 miliona KM, a od tog iznosa 612 miliona KM Vlada je namjenila za Ekonomsko-socijalnu komponentu i ona je raspolagala tim novcem.

Cvijanović kaže da su upravo zahvaljujući tim sredstvima realizirani važni infrastrukturni projekti, od kojih su neki i decenijama bili na čekanju u pojedinim općinama.

- Zahvaljujući tim sredstvima dobili ste i „bezbroj“ kilometara puteva, i sanaciju osnovnih škola, i domova zdravlja, i bolnica, dobili ste različite saobraćajne infrastrukturne projekte, od nadvožnjaka,  petlji koje su izgrađene, vodovoda, kanalizacija i slično - rekla je Cvijanović danas u izjavi novinarima u Stanarima.

Kazala je i da taj novac „nije nestao, već je propisano na koji način je trebalo da se troši i upravo tako je trošen".

Na sjednici Narodne skupštine RS-a, 3. februara, razmatrat će se informacija o realizaciji Ekonomske socijalne komponete Razvojnog programa RS-a, u kojoj se govori o utrošku pomenutih sredstava.

Iz sredstava te ekonomsko-socijalne komponente 591,5 miliona KM utrošeno je za finansiranje 291 projekta i 20 miliona za lokalne zajednice ugrožene prirodnim nepogodama.

Entitetska premijerka Željka Cvijanović je danas ustvrdila i da je Prijedlog zakona o javnom redu i miru u RS-u izazvao burne reakcije "onih koji ga nisu ni pročitali, niti su upoznati o materiji i sadržaju".

Tvrdi da tim zakonom niko ne uspostavlja kontrolu nad tim da li će neko koristiti internet ili ne.

- U Prijedlogu zakona, i to samo u obrazloženju, definisano je šta se smatra javnim mjestom i da su to i društvene mreže – dodala je ona i ustvrdila „da ne zna zašto je to problem kada je tako regulisano i u brojnim zakonima zemalja u regiji, čak i oštrije, kao i u Evropi“.